Парламентът в Сингапур прие "катастрофален" закон срещу разпространението на фалшиви новини, пише Guardian.

Законът веднага предизвика бурна реакция сред журналисти, корпорации, организации, защитаващи човешките права и други. Според тях текстовете сериозно ще ограничат свободата на словото в страната.

Законът е приет в сряда. Според него онлайн медиите и платформите са отговорни и трябва да поправят или премахват съдържание, което е определено като грешно от правителството на страната.

Предвиждат се и санкции - затвор до 10 години и глоби до 1 милион сингапурски долари, или 735 000 щатски долара.

В Малайзия първи осъден за фалшиви новини

В Малайзия първи осъден за фалшиви новини

46-годишният Салах Салем Сюлейман е обвинен в разпространение на фалшиви новини

Според гигантите Google и Facebook законът дава прекомерно много власт на правителството, което ще трябва да определя коя информация е вярна и коя - грешна.

Законът коментира и Фил Робъртсън, който е заместник-директор на Human Rights Watch в Азия. По думите му текстовете са "катастрофа за свободното онлайн изразяване на обикновените граждани на Сингапур и тежък удар срещу независимостта на онлайн новинарските агенции".

"Лидерите в Сингапур са създали закон, който ще има зашеметяващ ефект върху свободата на интернет пространството в Югоизточна Азия, и вероятно ще започнат нови информационни войни, докато същите тези лидери се опитват да наложат тесните си представи за "истина" на общата картина", каза Робъртсън.

От Международната комисия на юристите, която обединява висши съдии, адвокати и учени и има за цел да следи за спазването на човешките права по света, коментират, че регулацията несъмнено може да се използва за злоупотреби от страна на властимащите.

Мащабна хакерска атака в Сингапур, изтекли са лични данни на 1.5 млн. души

Мащабна хакерска атака в Сингапур, изтекли са лични данни на 1.5 млн. души

Хакерите проникнали в здравната база данни на Сингапур

Директорът на организацията за Азия Фредерик Равски коментира пред "Ройтерс", че комбинацията от тежките санкции, предложени в законопроекта, неговият широк обхват и липсата на ясни граници представлява изключително сериозен риск - със закона може да се злоупотребява с цел ограничаването на свободния обмен на информация и свободното изразяване на мнения.

По-рано правосъдният министър на страната К. Шанмугам заяви пред законодателния орган, че законопроектът не трябва да засяга свободата на словото. Той трябвало да се отнася само до ботове, тролове, фалшиви акаунти и други подобни.

"Работата на едно демократично общество зависи от неговите членове, които трябва да бъдат информирани, а не подвеждани", заяви той.

Законопроектът е минал със солидно мнозинство - 72 гласа "за", 9 опозиционни гласа "против" и въздържали се.

Сингапур се намира на 151-о място от 180 държави в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото.

В същото време властите в богатата страна сочат, че държавата е застрашена поради позицията си на глобален финансов хъб, както и заради смесеното етнически и религиозно население.

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Според проф. Нели Огнянова имаме нужда от нова медийна екосистема