През изминалото денонощие въоръжените сили на Украйна са отбили 57 вражески атаки, което е значително повече от предните дни. Това съобщава украинският Генерален щаб в сутрешната си сводка за хода на войната. За първи път от много време руската армия се е опитала да настъпи в посока Купянск. Офанзивата в района на Масютовка, Новоселовски и източните покрайнини на Стелмаховка е била неуспешна, докладава Генщабът на Украйна.

В Запорожката и Херсонската посока окупаторите се защитават, заявява Генщабът.

Украински стъпки към Бахмут

Украински стъпки към Бахмут

Украинските войски продължават да напредват в покрайнините на град Бахмут

Продължават тежките битки в рамките на град Бахмут. Вражеските атаки в предградията бяха неуспешни - в посока на селата Григоровка, Богдановка, Хромово, Бахмут и Белая гора. Също така украинските войски са отблъснали атаки в района на Маринка.

Тази нощ два пъти над голяма част на Украйна бе обявявана въздушна тревога, като първият път бе докато течеше финала на Евровизия, която се провежда във Великобритания, но домакин е Украйна - спечелила песенния конкурс миналата година. При атаката има попадение в Тернопил, Западна Украйна, където руската армия е насочила удара си към промишлената зона. Това е първата атака към този град след самото начало на войната срещу Украйна

Ръководителят на Тернополската областна военна администрация Владимир Труш съобщава за двама ранени. Ударени са складови помещения - едно на религиозна организация и друго на търговско предприятие.

Местните власти не съобщават с какво е бил извършен удара - с ракети или с дронове. Според сводката на военните ударът е бил ракетен.

Атаката по Тернопил е знакова, тъй като това е родният град на единия участник в украинския дует, който участва в Евровизия. Другият член на украинския мъжки дует "Творчи" е нигерийски гражданин, но живее в Украйна.

В ранните часове на днешния ден над Украйна отново бе обявена въздушна тревога, който към този час е отменена. Съобщения за детайлите от нея към момента няма.

Украинските военни съобщават и че в Новопетривка, Запорожка област, е установено пристигането на около 400 наемници - руски затворници, вербувани от "Вагнер". Подготовката ще отнеме няколко седмици. Очаква се още 400 наемници от руски затворници да пристигнат за военни учения в близко бъдеще.

ISW: Продължава борбата за Бахмут

ISW: Продължава борбата за Бахмут

Това разкри в дневния си анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната

По-късно ВВС на Въоръжение сили на Украйна предостави данни за атаката тази нощ - Украйна е атакувана от различни посоки с ударни дронове Шахед-136/131, ракети "Калибър" от кораби в Черно море и крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55 от стратегически Ту-95МС самолет

Според ВВС три крилати ракети и 25 безпилотни летателни апарата са били унищожени по време на нощната атака:

  • 18 ударни дрона тип Шахед-136/131;
  • едноударен БЛА тип "Ланцет";
  • два БЛА от оперативно-тактическо ниво "Орлан-10";
  • още четири дрона с неуточнен тип;
  • три крилати ракети X-101 / X-555 / X-55.