Сръбски паравоенни се присъединиха към проруските сили в Крим, съобщава Ройтерс.

Брадати мъже с камуфлажни униформи и черни шапки от кожа, въоръжени с ножове, проверяват трафика по пътищата, които свързват регионалната столица на Крим Симферопол и пристанищният град Севастопол.

Черно знаме с череп, знамето на сръбските националисти, се развява до това на Русия, което връща спомените от войните на Балканите през 90-те години на XX век.

Братислав Живкович, един от командирите на сръбското Четническо движение, ултранационалистическа група с корени в друг район, обяви, че е естествено за тях да пристигнат Крим, за да помогнат на своите руски братя.

Групата на Живкович, която е от пет активисти, има за цел да патрулира в Крим заедно с казаците.

Нашият мотив е да предложим морална подкрепа на руския народ в Крим и тяхното право на референдум, и нищо повече от това", каза той.

През вековете руснаците са ни помагали, те са ни давали подкрепа, дори и сега в Косово, така че ние дойдохме тук, за да ги подкрепим", поясни Живкович.

Четниците са известни с борбата си срещу Османската империя през XIX и XX век както и с извършените престъпления по време на войните в Хърватия, Босна и Косово през 90-те години на XX век.