Европейският съюз ще изпрати "цивилна мисия" в Армения, която да помогне за очертаването на границите с Азербайджан. Това става ясно от изявление, публикувано от Европейския съвет, съобщава "Ройтерс".

Решението идва, след като в края на миналия месец избухнаха най-тежките сражения между двете бивши съветски държави от 2020 г. насам, при които загинаха над 200 души.

Посочва се, че следващото заседание на комисията за определяне на границите ще се проведе в Брюксел до края на октомври.

Споразумението беше постигнато, след като президентът на Азербайджан Илхам Алиев, премиерът на Армения Никол Пашинян, президентът на Франция Еманюел Макрон и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведоха среща в Прага вчера в рамките на първата среща на Европейската политическа общност.

Азербайджан изпраща на Армения елементи от мирен договор

Азербайджан изпраща на Армения елементи от мирен договор

Външните министри на Армения и Азербайджан проведоха разговори в Женева за бъдещ мирен договор

"Армения и Азербайджан потвърдиха ангажимента си към Устава на ООН и Декларацията от Алма Ата от 1991 г., чрез които и двете взаимно признават териториалната цялост и суверенитета", отбелязват от Европейския съвет.

Цивилната мисия на Европейския съюз ще започне през октомври и ще продължи най-много два месеца.

Целта на тази мисия е да изгради доверие и чрез своите доклади да допринесе за граничните комисии, уточнява Съветът.

Конфликтът между Армения и Азербайджан е свързан с продължаващи от десетилетия вражди за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан

Армения готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан

На базата на съвместно признаване на държавните граници