Европейският съюз планира да проведе среща на върха в Истанбул на 22 февруари по повод годишнината от руската инвазия в Украйна, съобщиха турски медии, цитирайки ръководителя на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут.

По думите му на срещата ще бъдат обсъдени геополитическите и икономическите последици от войната. На "голямото събитие", както го нарече дипломатът, ще бъдат поканени представители на украинското правителство и Турция, като не уточнен точния състав на поканените.

"Това също е начин да изразим нашата подкрепа за Украйна. Миналият 24 февруари беше решаващ момент в европейската история [...] Има война на нашия континент, жестока голяма война, война, чиито последици далеч надхвърлят границите на Европейски континент", каза Майер-Ландрут пред репортери.

Турция се очерта като място, където се провеждат важни срещи с участието на Русия и Украйна след началото на войната. Там на 10 март миналата година разговаряха за първи път пряко външните министри на Русия и Украйна. След това на 29 март се проведоха директни преговори между двете воюващи страни, като бе изготвено проектоспоразумение, което даде надежда, че е възможно спиране на войната. То предвиждаше неутрален статут и 15-годишен период за разглеждане на статута за Крим. Това проектоспоразумение не произведе никакви последици, а други преки преговори между Русия и Украйна не се проведоха.

В Истанбул бе договорена и т. нар. зърнена сделка, която осигури възможността за износ на зърно и други селскостопански продукти от три украински пристанища на Черно море.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган провежда редовни телефонни разговори с президентите и на Русия, и на Украйна и винаги е подчертавал готовността си да организира среща между двамата лидери.  

Ердоган ще убеждава Путин и Зеленски за хуманитарен коридор през Истанбул

Ердоган ще убеждава Путин и Зеленски за хуманитарен коридор през Истанбул

Очаква се турският лидер да се срещне с двамата си колеги през следващите дни