Министерството на външните работи на Украйна в петък отхвърли като нова тактика за сплашване твърдението на руски официален представител, че планира да организира атаки срещу собствените язовири на страната, съобщава "Ройтерс". 

Според Москва, целта била да се обвини Русия за нападението.

"Истинската цел на подобни изявления на Москва е да сплаши украинското общество и да подведе международната общност и медиите, се казва в изявлението на министерството. Не може да има реалистична цел или мотив Украйна да унищожи собствената си инфраструктура или да застраши собствения си народ. Що се отнася до "прехвърлянето на вината върху Русия", руският режим се справя добре със собствените си военни престъпления."

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, в коментари, предадени от агенция ТАСС, по-рано каза, че Украйна планира да разруши два язовира в "поредната цинична провокация срещу Русия".

ООН поиска Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ

ООН поиска Русия да върне на Украйна Запорожката АЕЦ

Русия осъди "този политизиран акт"

Захарова, която не представи доказателства за обвиненията си, каза, че Украйна се "готви да унищожи" язовира на водноелектрическата централа Киев на река Днепър извън столицата и язовир Канив надолу по течението.

Миналата година язовир Каховка, още по-надолу по течението на Днепър, беше унищожен, като наводни големи райони на Южна Украйна и причини огромни щети.

Язовирът беше под контрола на руските окупационни сили по това време и Украйна ги обвини, че са го взривили. Русия обяви, че Украйна е отговорна.

Украйна иска обезщетение от Русия за унищожения язовир "Каховка"

Украйна иска обезщетение от Русия за унищожения язовир "Каховка"

"Укрхидроенерго" е инициирала международен арбитраж

Също така в петък, Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция, осъждаща военния удар срещу детска болница в украинската столица, като обвинява Русия за атаката.

Бордът от 35 държави прие резолюцията с 20 гласа "за", два "против" и 12 "въздържал се", разкриха дипломати на извънредната среща при закрити врата, която се проведе по искане на Украйна.

Украйна поиска от Съвета да разгледа въпроса, тъй като детската болница "Охматдит" в Киев е получила подкрепа от МААЕ в областта на диагностиката и лечението на рак.

В понеделник Киев претърпя един от най-тежките си дни на въздушни удари от началото на войната. При атаки в цялата страна загинаха най-малко 44 души, включително двама възрастни в детската болница.

На свой ред Москва отрича да е атакувала болницата и обвини украинската противоракетна отбрана за удара по клиниката, която е една от най-големите в Европа и лекува пациенти със сериозни болести, като рак и бъбречни заболявания.

Правозащитна мисия на ООН заяви, че има "голяма вероятност" болницата да е била пряко поразена от руска ракета, а службата за сигурност на Украйна посочи, че има недвусмислени доказателства, че лечебното заведение е било ударено от руска крилата ракета Х-101.