Комисарят на Върховната рада на Украйна по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че се е свързал с Международния комитет на Червения кръст и ООН във връзка с публикуваното видео, което според него показва как "руснаците екзекутират с меч невъоръжен украински военнопленник с ръце, превързани с тиксо," съобщава Би Би Си.

Както пише "Украинская правда", видеото се появи в социалните мрежи сутринта на 17 септември и на него се вижда как мъж в украинска военна униформа е намушкан до смърт с меч, на който пише "За Курск".

"Нивото на варварство и кръвожадност е неразбираемо. Подобни действия са грубо нарушение на Женевската конвенция за третирането на военнопленниците!" — написа Лубинец в канала си в Telegram.

Той призова международните организации "да документират поредното нарушение на правата на човека от Русия". Също така според него подобни демонстративни убийства имат за цел да деморализират украинското общество.

ISW: Украйна провежда мобилизация, но западното оръжие е малко

ISW: Украйна провежда мобилизация, но западното оръжие е малко

Киев иска да нанася удари по руска територия

BBC Verify, отделът за проверка на фактите на Би Би Си, проучи кадри от убийството на украинския войник с меч, които се разпространяваха в социалните мрежи във вторник, и установи, че те са заснети наскоро в град Новогродовка, Донецка област.

Областната прокуратура на Донецка област по-рано обяви началото на разследване за нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с умишлено убийство.

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на Новогродивка на 8 септември.

Картата на Института за изследване на войната показва, че цяла Новогродовка е под потвърден руски контрол, но този контрол най-накрая е установен през последните 24 часа преди техният бюлетин да бъде пуснат (публикуван е снощи).

Зеленски е бил съветван от Залужни и други генерали да не напада Курск

Зеленски е бил съветван от Залужни и други генерали да не напада Курск

Politico публикува статия, чиято информация противоречи на оригиналното твърдение че идеята е била на Александър Сирски