Украйна арестува мъж, заподозрян в извършване на държавна измяна, като е помогнал на Русия да извърши въздушния удар по ресторант в Краматорск, при който загинаха 12 души, съобщава "Ройтерс".

Главната прокуратура на страната информира, че служител на местна компания за транспорт на газ е помогнал на Москва да порази ресторанта, като е заснел автомобили с военни номера на паркинга и е изпратил кадрите на руските специални служби.

Местните власти посочват, че 12 души са загинали, а 60 са ранени, след като във вторник вечерта руска ракета удари ресторанта и го превърна в развалини.

"Всеки, който помага на руските терористи да унищожават животи, заслужава максималното наказание", подчерта президентът Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение.

Прокуратурата съобщи, че заподозреният е бил уведомен, че е заподозрян в извършване на държавна измяна - престъпление, което се наказва с доживотен затвор. Не се разкрива самоличността му, нито се уточнява как е отговорил на обвинението.

Колумбийският президент протестира пред Русия заради трима ранени колумбийци в Краматорск

Колумбийският президент протестира пред Русия заради трима ранени колумбийци в Краматорск

Те са били в ударения ресторант

Ръководителят на Донецката военна администрация Павло Кириленко заяви, че спасителните операции в Краматорск са прекратени и призова хората да се евакуират към по-безопасни райони.

Сред жертвите има и три деца. Загинали са сестри близначки на 14 години.

На въпрос относно атаката срещу Краматорск, вчера Кремъл увери, че руските сили са нанесли удари само по военни, а не цивилни цели. Впоследствие руското министерство на отбраната съобщи, че в Краматорск е бил ударен временен команден пункт на украинската армия.

От началото на войната Русия често нанася удари по украински градове, въпреки че отрича умишлено да е атакувала цивилни.

Заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател осъди атаката и отбеляза, че докато другите са съсредоточени върху търсенето на начин за прекратяване на войната, Русия отново нанася удари.

Краматорск се намира западно от фронта в Донецка област и би бил вероятна цел при всяко настъпление в това направление от страна на руските сили.

Къде удрят високо прецизните оръжия на Русия

Къде удрят високо прецизните оръжия на Русия

Тази сутрин въздушни удари разтърсиха редица украински градове