Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе на второ от началото на войната посещение в Киев. Както е обичайно за визитата не бе съобщено предварително, а за нея се разбра в пост на в Twitter.

"Хубаво е отново да съм в Киев. Заедно с президента Зеленски ще направя преглед на съвместната работа, необходима за възстановяването, и на напредъка, който Украйна е постигнала по европейския си път. Европа е с вас", написа тя.

"Пътят е известен", заяви Урсула фон дер Лайен след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски и премиерът Шмигал. Европейската комисия вече е готова да завърши оценката на статута на Украйна като кандидат за членство.

"Европейската комисия подготвя препоръки за държавите членки на ЕС. Днешните ми разговори със Зеленски и Шмигал ще ни позволят да завършим оценката си. Пътят е добре известен. Оценявам усилията и решимостта на Украйна в този процес", заяви ръководителят на Европейската комисия.

Очаква се ЕК да даде на Украйна статут на кандидат-член на ЕС

Очаква се ЕК да даде на Украйна статут на кандидат-член на ЕС

Някои страни били против

Bloomberg съобщава, че се очаква още следващата седмица Европейската комисия да препоръча на Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Но ЕК ще наложи на Киев условия, свързани с върховенството на закона и антикорупционното законодателство.

Някои държави - членки на ЕС, все още се противопоставят на предоставянето на този статут на Украйна, въпреки че сред тях са и страни, които активно подпомагат Украйна в противопоставянето ѝ на руската агресия. Има информация обаче, че Германия е склонна да предостави условен статут на кандидат за членство.

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС
Обновена

Зеленски: Украйна де факто вече е член на ЕС

Киев показал с делата си, че изпълнява европейските критерии

Припомняме, че президентът на Украйна Володимир Зеленски сложи подписа от името на страната си под молбата на членство на Украйна в Европейския съюз само четири дни след като Русия нахлу. А още същия ден отговор дойде и от председателя на ЕК: Искаме Украйна в ЕС