Около 700 висши полицаи в Египет от 1 август ще бъдат освободени от длъжност, заради съпричастност към смъртта на участници в демонстрациите, довели до свалянето на режима на Хосни Мубарак, съобщава БиБиСи, позовавайки се на вътрешния министър Мансур ал Исави.

По думите му мярката ще засегне 505 генерала и 164-ма други старши офицери от полицията.

По-рано премиерът Есам Шараф заяви, че решението за уволняването на полицаите, убивали демонстранти, е част от мерките на правителството в отговор на критиките за бавене правораздаването над отговорните за потушаването на бунтовете, довели до смяна на властта в страната.

След свалянето на режима на Хосни Мубарак в Египет бяха образувани десетки дела срещу бивши високопоставени служители, които са обвинени в корупция. Голяма част от бившото ръководство на страната се намира в ареста, в това число и експрезидента и двамата му сина.

82-годишният Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление. Малко преди оттеглянето си той имаше сериозни здравословни проблеми, претърпя и операция. Преди няколко дни той отново постъпи в болница, като данните за неговото здравословно състояние са противоречиви.

В началото на месец март бившият президент на Египет бе призован за разпит по дело за корупция. Във вторник той и синовете му трябва да се явяват за първи път в прокуратурата, за да дадат показания във връзка с обвиненията в корупция и насилие срещу протестиращите египтяни.

На 13 април главният прокурор на Египет обяви, че Хосни Мубарак е задържан за 15 дни, за да бъде разследван за корупция и злоупотреба с власт.