Външният министър на Испания Алфонсо Дастис ще повдигне в Брюксел въпроса за подкрепата на Русия за независимостта на Каталуния чрез социалните мрежи. Тази тема той възнамерява да обсъди днес на срещата на министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз.

"Ще повдигна въпроса за намесата, как беше разгърната дезинформационната кампания, манипулацията на референдума и последвалите събития в Каталуния", отбеляза министърът.

Протестиращи блокират пътищата в Каталуния с всеобща стачка

Протестиращи блокират пътищата в Каталуния с всеобща стачка

Хората са по улиците в знак на протест срещу задържането на регионалните политици и заповеди за арест на Пучдемон

По думите му, испанското правителство има доказателства, че голяма част от трафика е дошъл от Русия и други страни.

Дастис също така коментирал и публикации на Джулиън Асандж по повод събитията в Каталуния. Според министъра много признаци насочват към факта, че "този господин и други" се опитват "да навредят на демократичното развитие" в областта.

Както по-рано заяви испанският външен министър, налице са "достатъчно доказателства", че руски хакери се опитват да дестабилизират положението в Испания и Европейския съюз като цяло.

През последните седмици няколко испански медии публикуваха серия от статии, в които редица руски медии, включително държавният англоезичен телевизионен канал RT и агенция "Спутник", бяха обвинени в тенденциозно отразяване на кризата в Каталуния и използването на акаунти в социалните мрежи, за да се създаде негативен образ на Испания.

В петък трима испански министри заявиха, че голямо количество съобщения в социалните мрежи в подкрепа на независимостта на Каталуния са били разпространени от територията на Русия.