В Херсонска област е започнала подготовката за референдум за самоопределение. Това съобщава заместник-ръководителят на временната администрация на областта Кирил Стремусов, цитиран от "Интерфакс".

Херсон е под пълния контрол на руските сили вече няколко месеца.

"Подготвяме се за референдум и ще го проведем. Херсонска област ще вземе решение и ще се присъедини към Руската федерация, превръщайки се в пълноправен субект", заявява Стремусов.

Потвърждава се информацията от началото на месеца, че референдумът ще се проведе през есента на 2022 г. Заявката е, че статутът на региона ще бъде "определен според волята на народа", а след референдума или плебисцита в региона ще бъдат проведени избори.

Временните власти в Херсон обявиха, че от 1 май в региона се преминава към разплащане в рубли, а след това преминаха и на руски телевизионни канали.

Област Запорожие, която е частично под руски контрол, също очаква да проведе подобен референдум през есента. На 7 юни местните власти съобщиха, че е започнала подготовката за организиране на този вот.

Кремъл неведнъж е заявявал, че съдбата на двата региона трябва да бъде решена от местните жители.

На 1 юни председателят на комисията на Държавната дума по международните въпроси Леонид Слуцкий заяви, че според него е възможно референдумите за присъединяване на Донецката и Луганската народна република, Херсонската и Запорожската област към Русия да се проведат още това лято.

Украинската разведка: До септември Путин мисли какво да прави със завладените територии

Украинската разведка: До септември Путин мисли какво да прави със завладените територии

И Путин разбра, че това ще е война на изтощение

Припомняме, че именно по тази схема след повече от десетилетие съществуване като автономна република в състава на Украйна, през 2014 г. след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Още на 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.