Украйна трябва да бъде призната за "терористична държава", след като Киев започна да планира терористични атаки срещу руски журналисти, президентът Володимир Зеленски трябва да носи отговорност. Това написа във вторник в своя канал в "Телеграм" председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

"След като отприщи война срещу собствения си народ, Киев премина към терористични атаки срещу цивилни в други страни. До това води подкрепата за неонацистката идеология", пише политикът.

"Трябва да се признае: Украйна е терористична държава. Зеленски трябва да носи отговорност", добави Володин, подчертавайки, че отговорните за планирането на атаки срещу руски журналисти "трябва да бъдат наказани".

Председателят на Държавната дума също така отбеляза, че "случилото се доказва правилността и навременността на началото на специална военна операция на Руската федерация в Украйна".

Русия съобщи, че е задържала "членове на неонацистката група", които са казали по време на разпит, чийто видеоклип беше разпространен от ФСБ на Русия, че планират да извършат убийството на журналиста Владимир Салавьов. Те били обсъждали и нападения срещу други известни представители на медиите и обществеността, сред които Дмитрий Кисельов, Олга Скабеева, Евгений Попов, Маргарита Симонян и Тигран Кеосаян.

Припомняме, че сред целите на руската инвазия в Украйна са "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна. Русия обвинява украинските власти, че са насочени срещу рускоезичните хора там и "операцията" целяла тяхната защита.

От своя страна съветникът на украинския президент Алексий Арестович заяви по-рано през деня, че "в Русия може да е започнала партизанска война" и се опита да се обоснове с пожарите в петролна база в Брянск и военен институт в Твер, както и според него пожарите в руски военни окръжия, където се набират войници и се пазят данните на военнозадължените лица.

Още след началото на руската инвазия Украйна призова да бъдат извършени диверсии срещу ЖП линиии и мостове в Беларус, по които се транспортират руски военни към Украйна. В Украйна също често обвиняват Русия в тероризъм във връзка с агресията и заявяват, че руските войски извършват "геноцид" срещу местното население.

Серия от експлозии в Тираспол

Серия от експлозии в Тираспол

Нанесени са щети