Държавната дума на Русия ще забрани на руските медии да пишат, че членовете на доброволческите военни формирования са били криминално проявени - това ще се счита за дискредитация. Новите поправки в закона за дискредитиране на руската армия обяви депутатът Василий Пискарьов, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По-рано Евгений Пригожин, създателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер", поиска от председателя на Думата Вячеслав Володин такъв закон. Той каза, че медиите често пишат за служителите на ЧВК, включително затворниците, в негативна светлина, "представяйки ги за злодеи и престъпници".

Припомняме, че много пъти е заявявано от самия Пригожин, че компанията му наема за бойните действия в Украйна затворници, включително с тежки присъди, на които е обещавана амнистия, ако са готови да се бият във войната на Путин. В руското общество това не се приема еднозначно и дори в официалните медии се появяват периодично коментатори, които засягат моралната страна на подобен похват. Преди няколко месеца се появиха коментари на недоволство, когато Путин награди посмъртно затворник с тежка присъда, проявил героизъм в битките в Донбас.

Тази практика обаче има и друга страна. Появиха се съобщения, че именно такива вербувани затворници понякога се предават лесно на украинските военни и използват войната, за да напуснат затвора. Един такъв военнопленник, разменен при един от многото обмени на пленници, бе убит по ужасяващ начин от хора на ЧВК "Вагнер" след като бе върнат в Русия. При друг случай затворник избяга от частта си с оръжие и откри стрелба в град Новошахтинск край Ростов-на-Дон, като уби един полицай и рани няколко други, преди да бъде заловен.

Пригожин: Отказват да погребват затворниците от "Вагнер" във военните гробища

Пригожин: Отказват да погребват затворниците от "Вагнер" във военните гробища

Властите в Русия разработват съответен закон, за да поправят това