Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да разговаря с Русия въпреки критиките, отправени към него за това, и призова Китай да се обяви против "империалистическата война" в Украйна.

По време на прием Елисейския дворец по случай новата година от лунния календар, той подчерта, че "има позиция, която всички страни трябва да възприемат, а това е зачитане на суверенитета и териториалната цялост, каквито и приятелства и съюзи да установяваме".

Въпреки критиките, които предизвика, че поддържа връзка с руския президент Владимир Путин след началото на руската инвазия в Украйна, френският президент потвърди, че ще продължи да "разговаря с Русия".

Някои по-рано ме критикуваха, че говоря с Русия, но аз ще продължа да го правя, отбеляза той.

Макрон скоро щял да разговаря с Путин, руският лидер е на друго мнение

Макрон скоро щял да разговаря с Путин, руският лидер е на друго мнение

Според френския лидер все още може да бъде постигнат устойчив мир

По повод позицията на Китай относно войната в Украйна, Макрон реторично запита: "Кой би могъл да защити съществуването на свободен и стабилен международен ред, ако си затваряме очите пред една империалистическа война?".

Пред аудитория от бизнесмени, културни дейци и университетски преподаватели, свързани с Азия, френският лидер подчерта: "Всички сме отговорни за тази система и трябва да я приложим".

По-рано - на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г., той призова китайския си колега Си Дзинпин да "обединят усилия" срещу войната в Украйна, като подчерта, че "стабилността" на света е в "интерес" и на Китай.

Говорейки за Азиатско-Тихоокеанския регион, Макрон заяви, че е необходимо да се "понижи напрежението в целия регион и да се позволи на мира и зачитането на стабилността да преобладават в целия континент, което ни позволява заедно да се изправим пред големите предизвикателства на настоящето", като глобалното затопляне.

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

От посещението на Макрон в Киев френският телефон не е звънял в Кремъл...