След почти седмица преговори, воюващите страни в Судан подписаха споразумение за облекчаване на страданията на цивилното население, но не постигнаха напредък към постигането на мир. Това съобщи БиБиСи.

Това е първата стъпка към оказване на помощ на хванати в капан цивилни. Воюващите фракции се съгласиха да позволят безопасно преминаване на хората, напускащи бойните зони, да защитят хуманитарните работници и да не използват цивилни като живи щитове.

Не бе постигната обаче договорка за прекратяване на огъня. Въздушните удари и престрелките в столицата Хартум продължават.

Преговорите се провеждат с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, страната домакин.

Американски служители заявиха, че предпазливо се надяват, че сега има импулс за безопасното доставяне на хуманитарни доставки, тъй като и двете страни се ангажираха да пуснат крайно необходимата хуманитарна помощ след грабежи и атаки, насочени към помощта. Те поясниха, че двете воюващи страни са далеч от постигането на мирно споразумение.

Междувременно Саудитска Арабия посочва, че има още работа за вършене, Ще последват други стъпки и най-важното е да се придържаме към това, което беше договорено, твърдят официалните лица.

Прогрес в мирните преговори между воюващите страни в Судан

Прогрес в мирните преговори между воюващите страни в Судан

Очаква се споразумение за прекратяване на огъня

Припомняме, че размириците в страната избухбаха в средата на април. Армията на страната и паравоенните сили влязоха в сблъсък за властта в страната. На няколко пъти враждуващите страни сключваха примирие, но то бе нарушавано. ООН и други международни организации опитват да окажат натиск за прекратяване на огъня. В крайна сметка воюващите страни седнаха на масата за преговори, но, престрелките продължават.

Конфликтът взе живота на стотици хора, а ранените са хиляди. Над 700 000 души са напуснали Судан от началото на военните действия. Президентът на САЩ Джо Байдън пък даде зелена светлина за налагането на санкции срещу Судан.