Белгийските власти са задържали мъж за продажба на оръжие и разследват дали той е доставил такива на терористите, които убиха 17 души в Париж миналата седмица, обявиха от прокуратурата на страната, предаде Ройтерс.

Местна медия информира, че мъжът се е предал на полицията в южния град Шарлероа във вторник, заявявайки, че е бил във връзка с Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски магазин във френската столица и по-късно беше убит от френските сили за сигурност.

Според информацията задържаният е казал, че е измамил Кулибали при продажба на кола, но по-късно полицията е намерила доказателство, че двамата са преговаряли за продажба на муниции за 7,62-милиметрово огнестрелно оръжие.

Патроните за този калибър са необходими за пистолет „Токарев", какъвто е използван от Кулибали при атаката в Париж, при която уби четирима заложници.

"Мъжът е задържан от съдията в Шарлероа по обвинение за нелегална продажба на оръжие", обяви говорител на федералната прокуратура на Белгия. „Допълнително разследване ще покаже дали има връзка със събитията в Париж", добави говорителят.