Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обяви, че затворническа комисия го е определила за екстремист и терорист, но официално вече не смята, че има риск да избяга, информира "Ройтерс".

Навални уточни в профила си в "Инстаграм", че е бил привикан пред комисия, която е гласувала единодушно в подкрепа на промяната на статута.

Определянето бележи по-нататъшна ескалация на официалния натиск срещу най-отявления вътрешен критик на президента Владимир Путин, който понастоящем излежава две години и половина затвор за нарушения на условна присъда, която присъда според него беше изфабрикувана, за да осуети политическите му амбиции.

 45 страни официално поискаха обяснения от Русия за отравянето на Навални

45 страни официално поискаха обяснения от Русия за отравянето на Навални

Съгласно процедурата на ОЗХО, Москва трябва да отговори до 10 дни…

Навални омаловажи съобщението, като каза, че приветства факта, че вече не е категоризиран като склонен да избяга и затова ще бъде подложен на по-редки и по-малко строги нощни проверки от затворническите надзиратели.

"Просто над леглото ми има знак, че съм терорист", уточнява Навални в поста, публикуван с помощта на адвокатите му.

Засега няма потвърждение от руските власти за промяната в статута на Навални, а Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) не е отговорила на искане за коментар.

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Русия издирва редактор, който разследва отравянето на Навални

Роман Доброхотов е избягал от Русия

45-годишният Навални беше хвърлен в затвора, след като се завърна в Русия в началото на тази година от Германия, където беше подложен няколко месеца на лечение, за да се възстанови от отравяне с рядко бойно отровно вещество в Сибир през август 2020 г.

Кремъл отрече каквото и да е участие в отравянето му и многократно е казвал, че третирането му е въпрос за ФСИН. Путин полага усилия да избягва дори споменаването на името му.

Движението на Навални претърпя нов удар през юни, когато съд постанови дейността му като екстремистка. На много от неговите сподвижници униформени нахълтаха в домовете им или беше ограничена свободата им на движение, а някои избягаха в чужбина. Миналия месец Русия образува ново наказателно производство срещу Навални, което може да го задържи в затвора за още десетилетие.

Някои от неговите поддръжници разкритикуваха връчването през миналата седмица на Нобеловата награда за мир на руския журналист Дмитрий Муратов, казвайки, че Навални би бил по-заслужил получател на наградата. Муратов е главен редактор на независимия руски вестник "Новая газета", който е изключително критичен към Кремъл и е практически единствения източник на критична информация за масовата публика в Русия.  

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

Русия обвинява Навални в създаването на екстремистка група

ФБК на Навални твърди, че съдържанието в YouTube и Telegram е цензурирано