Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Норвегия в сряда в необявено предварително посещение, за да обсъди подкрепата за страната си срещу руската инвазия, се казва в изявление на норвежкото правителство, цитирано от Ройтерс.

Зеленски и норвежкият министър-председател Йонас Гар-Стьоре ще обсъдят продължаващата подкрепа на Норвегия за Украйна, наред с други неща, съобщи правителството.

Лидерите от Швеция, Дания, Финландия и Исландия също ще се срещнат в Осло в сряда за планирана среща на върха на Северните страни.

"Норвегия ще продължи да подкрепя борбата на Украйна да се защити. Ние предоставяме целенасочена, дългосрочна подкрепа, за да помогнем на Украйна в нейната битка за свобода и демокрация", каза Стьоре в изявление.

"Усилията на Украйна са важни за опазването на свободата и сигурността и тук, в Норвегия", добави той.

Президентът на Украйна посети първо Аржентина, където присъства на церемонията по встъпване  в длъжност на новия аржентински президент Хавиер Милей, след което посети Вашингтон, в опит да убеди републиканците от Конгреса да отпуснат над 60 милиарда долара военна помощ за Украйна. Опитът му обаче по-всичко личи, че не беше успешен, въпреки срещата с американския президент Джо Байдън.

Доверието в САЩ е в същината на дебата за финансирането на Украйна

Доверието в САЩ е в същината на дебата за финансирането на Украйна

"Целият свят наблюдава какво правим", каза Байдън във вторник. "Така че нека им покажем кои сме."