Президентът на Украйна Володимир Зеленсски заяви, че Украйна няма никакво отношение към авиокатастрофата в Тверска област, в която, вяроятно, загина ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Прогожин.

Всички знаят кой има отношение към това, заяви Зеленски пред журналисти в Киев. Явно той не е бил словохотлив, както и другите официални лица в Киев, по темата за смъртта на Пригожин. Днес е националния празник на Украйна - денят, в който тя отбелязва своята независимост и повече изявления са посветени на празника.

"Когато Украйна се обърна към страните по света относно самолети, ние нямахме предвид това... въпреки че определено ще помогне в някакъв смисъл", каза президентът.

Президентът на Украйна Зеленски коментира пред норвежко списание катастрофата, а думите му цитира руската редакция на BBC.

"Нищо добро не мога да кажа за тези нечовеци... Или има съд в Хага, или божи съд. В Русия има алтернатива, виждате: президентът Путин. Е, такова решение... Не, какво да коментирам... Според мен 20 хиляди са всичко, което остава от "вагнеровците". 20 хиляди неконтролируеми хора. И тук трябва да се замислим за кого е по-страшно - за Украйна, за Беларус, за Полша или може би за Русия. Никой не знае. Затова мисля, че това ще бъде универсално предизвикателство", каза Зеленски.

Във видеопосланието си, заснето пред правителствените сгради в центъра на Киев по повод националния празник на Украйна, Зеленски благодари на всички сънародници за приноса им в отбраната на страната и ги призова да се замислят как са допринесли за независимостта на Украйна.

"В една голяма война няма малки дела", казва той. "Няма ненужни и маловажни постъпки. (...) И всеки е важен в тази битка. Защото това е борба за нещо, което е важно за всички: независима Украйна."

Президентът похвали бойния дух и съпротивата на страната си срещу руските сили в речта си по случай Деня на независимостта на Украйна в четвъртък.