Идва денят, когато Башар ал Асад ще бъде изправен пред правосъдието, заяви външният министър на Франция Ален Жупе.

Това е сериозна промяна в позицията на Париж към доскорошния му съюзник - Дамаск.

Европейският съюз прие още по-строги санкциите срещу режима в Сирия. Външните министри на Общността замразиха аворите на Сирийската централна банка в Европа и забраниха на седем приближени на сирийския президент да пътуват.

Това е опит от страна на ЕС да нали финансирането на правителството и да увеличи натиска над президента Башар Асад. Очаква се мерките да влязат в сила още тази седмица.

Мерките включват също забрана на товарни полети от Сирия към Европейския съюз и ограничение на търговията със злато и ценни метали със сирийски държавни институции. По време на заседанието на външните министри не е ставало дума за въоръжена намеса в конфликта в Сирия.

Външните министри потвърждават своята подкрепа за сирийската опозиция и признават Сирийския национален съвет (СНС) - едната от двете основни опозиционни групи в страната - за легитимен партньор за преговори.

Европейският съюз е отделил осем милиона евро хуманитарна помощ за Сирия, но тя не може да бъде доставена. Шейсет и осем цивилни са били убити от въоръжени мъже в района на бунтовния централен сирийски град Хомс, съобщи  Сирийският център за наблюдение на човешките права.

САЩ определиха произведения вчера в Сирия референдум за нова конституция като пълен цинизъм. По данни на сирийските власти новата конституция е била одобрена с 89,4 процента от гласовете при избира