Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев пред news.bg

Умори ли се НДСВ след осем години в управлението?
Не, не мисля, че може да става дума за умора. Ние сме се посветили на политиката - да бъдем в помощ на българските граждани и всеки ден ни поднася нови предизвикателства, които ние разрешаваме.
Вървим напред, за да модернизираме страната.

Как оценявате работата на правителството като негов коалиционен партньор?
Решенията, взети в този мандат, са плод на нашето силно влияние и въздействие, разбира се в консенсус с коалиционните ни партньори, защото такива важни решения като въвеждане на плосък данък и то на най-ниското ниво в Европейския съюз, намаляването на корпоративния данък на 10%, намаляването на осигурителната тежест...
Това не може да стане без цялостната подкрепа от парламента.

Вие казвате консенсус с коалиционните партньори. Доста пъти обаче имахте противоречия по основни теми с тях, като например рестарта на АЕЦ Козлодуй, изборния закон, настоявахте и за провеждане на избори 2 в 1. Откога са тези сериозни различия и имате ли сте противоречия по други сериозни теми?
В една коалиция не може да няма дебат, постоянен и нещо, което отвън може да изглежда като разногласия. Но добрата работа на коалицията предполага решаване на тези различия в диалогов режим и постигане на общи решения, които са полезни за обществото.
За избирателния закон, ние никога не сме очаквали която и да е било партия да защитава чужди интереси, а не интересите на своя електорат и на своята политическа сила.
По отношение на големи проекти като АЕЦ Козлодуй, смея да твърдя, че те се ползват с общата подкрепа на коалиционните партньори  и решенията, които се взимат за тях в една или друга степен отразяват мнението на всички.

Но вие все пак атакувахте изборния закон пред съда. Очаквахте ли той да излезе с решение все пак да върне 4 процентовата бариера за коалициите?
Ние изразихме своето мнение в конституционната жалба, че ако и да не противоречи на Конституцията самата цифра осем процента, то духът на Конституцията е в разрез с начина, по който тя беше наложена два месеца преди изборите.
Затова атакувахме въвеждането на 8-процентова бариера, въпреки че за нас като партия това не е пречка. Ние винаги имаме опцията да се състезаваме с партийна некоалиционна регистрация. Други са партиите, които щяха да срещнат трудностите.

Казвате, че винаги сте готови да се състезавате. В тази връзка как ще коментирате последните проучвания на социолозите, които не дават голяма преднина на НДСВ?
Зависи за кои социолози говорите. Ако говорите за агенции, които систематично дават грешни прогнози, които на предишни избори са показвали или неспособността си, или нежеланието да отразяват обективната действеност, да, тези агенции може и да не дават блестящи резултати за НДСВ.
Но прогнозите на европейски социологически агенции, които не са пристрастни към процесите в България, странно защо очакват много по-добри резултати за НДСВ - около 8,5 %.

Какви са Вашите лични очаквания за предстоящите избори и представата на НДСВ?
Според мен няма никакво съмнение, че НДСВ ще участва в европейския парламент с един или двама евродепутати, най-вече поради силата на нашите депутати.
Няма друга листа, която да се сравни, дори да се доближи до качеството на нашите кандидатури, начело с Миглена Кунева, до последната кандидатура на Соломон Паси. Така че, след като минат евроизборите, смятам, че ще бъдат разсеяни и последните съмнения, че НДСВ ще бъде представена в европейския парламент, като и в националния, преминавайки 4-процентовата бариера.
Също така вярвам, че присъствието ни в 41-то Народно събрание, ще бъде достатъчно силно и убедително, за да осигурим приемственост с политиката на следващото управление.

Яне Янев обяви война на корупцията. Мотото на Атака е "Не на Турция в ЕС". Вие на какво залагате във вашата кампания?
Залагаме не на лозунги, които са се чували през всичките последни 20 години, но без особен резултат. Залагаме на опита на личностите, които издигаме, залагаме на посланията и на последните резултати, които сме постигнали през последните осем години.

КТ Подкрепа обяви управлението на Тройната коалиция за целия 4-годишен мандат като неуспешно, корумпирано и престъпно и призоваха да не се гласува за коалицията...
Всеки си има право на гледна точка. Но не очаквайте от мен да коментирам подобни възгледи, било те от Яне Янев, било на КТ Подкрепа, било на някой друг обществен субект.
Мисля, че това твърдение няма обективен фундамент зад себе си и все пак живеем в демокрация и всеки има право да изказва своето мнение.

И все пак как ще отговорите на това социално недоволство, което цари в обществото. Хората са доста разочаровани от политиката в последните години и управлението през тях.Не смятате ли, че ще бъдете възприемани по-скоро като част от тази коалиция, с всичките негативи, които тя понесе?
Вероятно ще има и такива мнения, но ще има и разумни хора, които ще разберат, че когато ние управлявахме и държахме контролния пакет от акции в управлението до 2005 година, резултатите бяха доста по-окуражаващи, отколкото през последните четири години.
Що се отнася за това управление, гласът на разума, който представляваше НДСВ в тази коалиция, също доведе до постигане на конкретни резултати, които иначе нямаше да ги бъде и предотвратяване на по-сериозни грешки, които можеха да се случат.

Дистанцирахте се и от коментар за скандалите, които се случват вдясно...
Надявам, се че никога не сте очаквали ние да вземем страна в подобен скандал. Като цяло, не е добре за демокрацията в една водеща дясно центристка сила да се водят такива махленски дрязги.
Когато изглеждаше, че ние имаме подобни проблеми, ние бързо успяхме да ги решим. Мога само да пожелая на колегите от дясно и те бързо да успеят да решат своите.

Каква бе причината хора от НДСВ да ви напуснат. Визирам сформирането на БНД?
За нас е очевидно, че тези няколко души, които ни напуснаха, имаха неудовлетворени амбиции по отношение на своето място в партията и бидейки малцинство и то много ограничено малцинство, решиха, че личните им перспективи за развитие ще бъдат по-успешни на друго място. Както изглежда, сгрешиха.

Факт е, че на изборите през 2001 г. НДСВ успя да спечели силна подкрепа заради личността на Симеон Сакскобурготски. До каква степен неговата харизма съществува и днес и ако е отслабнала с какво НДСВ компенсира тази загуба?
Аз смятам, че дори неговата харизма да изглежда избледняла спрямо 2001-ва година, в европейските среди нашият лидер е с непоклатима репутация. Това още дълги години може да носи реални ползи за България.
Всички наши симпатизанти се отнасят с огромно уважение към него и то е споделяно от голяма част от европейските среди и представителите на европейските институции. Така че, мисля, че НДСВ, начело с нашия лидер можем да донесем още много ползи за процеса на модернизация и интеграция на България  в ЕС.

Няколко пъти Симеон Сакскобургготски намекна за общо явяване на изборите с ДПС. Впоследствие той беше опроверган както лично от вас, така и от други Ваши съпартийци. Откъде се получи това разминаване в мненията ви?
Нито той е намеквал, нито аз съм си позволявал да опровергая нашия лидер. Анонсите за евентуална коалиция не дойдоха от нас, дойдоха от другата страна.

Тоест, ДПС ви предложи общо явяване на изборите?
Разбира се. Ние се отнасяме с уважение към нашите коалиционни партньори и възгледите им за евентуално общо явяване на изборите. Ние обаче преценихме, и преди всичко тази преценка я направи нашия лидер, че ще е по-добре нашите избиратели да направят своя избор чисто на базата на програмата, която ние предлагаме.

Имали ли сте предложения от други политически формации за общо явяване?
Такива теми често се обсъждат в разговори между различни политически формации, но ние никога не сме подемали такава инициатива и винаги сме твърдели, че желаем да се явяваме самостоятелно.

Опозицията настоява за преразглеждане на бюджета. Какво е мнението Ви по въпроса?
За мен много ясно прозира популисткият почерк в този призив на опозицията. Да, те не го казаха вчера или днес, когато остават дни до края на работата на парламента, казаха го преди седмици, но и тогава този призив беше ужасно закъснял.
За приемането и съответно промяната на един бюджет нормално отиват два месеца. На тях много им се искаше да отнемат последните два месеца на парламента, за да не се занимава той с нищо друго, освен с популистките им твърдения за неадекватна реакция на правителството срещу кризата, но едва ли са очаквали, че ще им се получи.