Вчера вечерта БСП-София окончателно взе решение да подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. С политологът Боян Балев, член на НС на БСП разговаря Диляна Панайотова.

В каква кондиция е БСП малко преди старта на местните избори?

Със сигурност очакваме доста по-високи резултати от тези през 2015 година. Очакваме и възстановяване на позиции на партията в областните центрове. Предпочитам да съм реалист, а не прекален оптимист. Има общини, в които може да постигнем високи резултати. Има и такива, в които не сме подобрили съществено потенциала през тези 4 години.

Възможен ли е пробив в София или столицата е категорично дясна и тази тенденция е неотменима?

Не само е възможно. Много е вероятно София да има нов кмет тази есен. Както градът, така и хората имат нужда от промяна. Управлението на града деградира вече повече от десетилетие. Ремонтът на Графа просто преля чашата на търпението на хората.

Но имате основание да питате дали няма отново да се търси гласуване на база някакво идеологическо противопоставяне, а не на база дебат за конкретните проблеми на града. Видни са мераците на десницата да води дебат за паметника на Съветската армия и нейното участие във Втората световна война. Очаквам всеки момент да се окаже, че провалът на ремонта на Графа е организиран от Съветската армия или дори от паметника й.

Със сигурност ще спорим за историята и в следващите 30 години, както и през последните 30. Но е крайно време да се вгледаме в реалните проблеми, в липсата на места в детските градини и то в условията на тежка демографска криза. В куп други проблеми на София от паркирането, през презастрояването, до тротоари и улици в крайните квартали, които не са ремонтирани по 30 и повече години. Трябва да дебатираме и да гласуваме за бъдещето, а не за миналото - то е работа на историците.

Може ли Мая Манолова да направи пробивът в София?

Последните социологически проучвания дават на Мая Манолова много убедителна преднина. Тази преднина не е в рамките на статистическата грешка. Със сигурност освен благоприятната ситуация в София от значение е и личният й рейтинг. Работата на Манолова като омбудсман се оценява високо от хората.

Разбира се, кампанията тепърва предстои. Очаквам да е интересна. Очаквам и Йорданка Фандъкова да демонстрира политическа смелост и да излезе поне на 2-3 дебата срещу Манолова по проблемите на града. Мисля, че в това отношение Фандъкова не е страхлива като своя лидер Борисов. Една от причините Мая Манолова да е омбудсман беше желанието на Борисов да се спаси от дебати с нея по време на парламентарен контрол. Той тогава дори се молеше на Станишев "да не му пуска Нинова и Манолова". Вече трети мандат премиерът се крие от парламентарен контрол. Този негов страх от дебат в крайна сметка ще докара загубата му в София.

Очаквате ли отново премиерът лично да се заеме с предизборната кампания на ГЕРБ, както стана на евроизборите?

Той вече го прави по неговия си начин. Както и през пролетта ще обикаля и ще обещава държавни пари, събрани от данъците на хората. Ще направи отново серия "помени с чужда пита". Но няма да му е толкова лесно. ГЕРБ имат шанс за висок резултат при много ниска активност, както и при десетките хиляди членове на партията по различните администрация, както и от корпоративния вот на фирмите, които получават обществени поръчки. В София на пример тези гласове няма да са достатъчни.

Има още два много важни фактора, които ще повлияят на успеваемостта на Бойко Борисов. През тези 4 години ГЕРБ държа властта в страшно много общини и там уж се наливаха много средства, но резултатът е почти нулев. Положителна промяна няма. Разумните хора все повече виждат, че в техните общини не се случват някакви хубави неща от това, че кметът е от управляващата партия. Поминък продължава да няма. Хората продължават да напускат от почти всички български градове и да мигрират към столицата или в чужбина. Тоталната власт на ГЕРБ в центъра и по места страшно задълбочи регионалните диспропорции. Имаме и уникални примери - в управляваните от ГЕРБ Видин, Враца и Ловеч болниците са пред фалит. Аргументът, с който герберите повишиха резултата си преди 4 години се оказва напълно несъстоятелен. Надеждите на хората, че с кметове от ГЕРБ общините им ще се развиват по-добре, се оказаха напразни.

Не на последно място трябва да кажем, че на местните избори много по-явно вече личи, че Цветанов липсва на управляващата партия. На много места лъснаха тежки вътрешни противоречия сред герберите. Премиерът в момента вярва и разчита повече на Пеевски и Доган, отколкото на някои гербери, които за него са по-скоро "Цветанки" - врагове с партиен билет. Бойко Борисов може и още да е харизматичен за някои хора, но няма уменията на Цветанов да тушира конфликтите вътре в партия или поне досега не ги показва. Въпреки интелектуалните си дефицити Цветанов е работохолик и това има значение. Борисов няма тази енергия за работа. Дори и с огромния административен и финансов ресурс на управлението ще им бъде трудно да запазят позициите си.

Как тълкувате официализираното сътрудничество на ГЕРБ и СДС и за тези избори?

Това е логично решение. Въпреки че десните обичат да обвиняват ГЕРБ в комунизъм, когато това им изнася, ГЕРБ е дясна партия. Много от активистите на ГЕРБ са минали през предишни десни проекти като СДС, НДСВ и други по-малки десни партии. Една от причините десницата повече от 20 години да има неизменно над 50 % от местата в парламента е умението и да сменя "фасадата". СДС натрупа негативи, седесарите се прегрупираха и направиха НДСВ. После НДСВ натрупа негативи и пак голяма част от същите хора направиха ГЕРБ. Заглавието на партията и 1-2 фигури на първа линия се сменят, но от времето на Костов огромната част от кадрите, както и политиката, която се води остава една и съща. Коалицията от тази гледна точка е логична.

Въпреки това СДС ще играе само присъдружна роля. Партията извън своята табела и името СДС почти няма други политически активи. Основен партньор на ГЕРБ ще остане ДПС. Вече се дадоха и сигнали за взаимна подкрепа на местните избори в различни общини.

Какви са прогнозите Ви за новия политически сезон?

Основна тема ще бъдат местните избори и те могат да засенчат дори приемането на следващия бюджет и възможната икономическа криза, за която сериозни икономисти говорят от няколко месеца. За мен темата с избора на главен прокурор до голяма степен е затворена. Сделката за американските самолети осигури американската благосклонност за избора на Гешев. Показателна за това беше позицията, която изрази преди седмици британската посланичка в подкрепа на новия главен прокурор. Британската подкрепа означава и американска подкрепа.

Дали сделката за самолетите ще стабилизира управлението, въпреки всичките скандали, е трудно да се каже. Когато Бойко Борисов и ГЕРБ управляват 4 месеца могат да бъдат страшно много време. Очертава се ГЕРБ да загубят едновременно София и Пловдив. Това е сценарий с по-тежки последици от президентските избори през 2016 година. Борисов ще хвърли всички ресурси да го предотврати. Предстои да видим. Мисля, че ще бъде интересно.