Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев пред news.bg

С какви амбиции тръгва Ред, законност и справедливост към предстоящите избори?
За нашата партия евроизборите са приоритетни. Ние искаме от избирателите си да ни дадат кредит на доверие, за да може да отговорим на очакванията на нашите партньори от съюза на европейските консерватори и реформисти.
Чрез Ред, законност и справедливост България за първи път ще изпрати свои евродепутати в групата на европейските консерватори и реформисти в ЕП. От именно тази група ще започнат решителни промени във всички институции на ЕС. 

Явно акцент на предизборната Ви кампания е борбата с корупцията. Проблемите на деня ни обаче са най-различни и много. Какви виждания ще предложи партията Ви по тези въпроси?
Приоритет номер едно наистина е борбата с корупцията, защото има ли корупция има разпад на икономиката, има недостиг на средства за социалната политика, за здравеопазване, за образование.
Корупцията е онази язва на държавността, която пречи на всичко. Затова ние считаме, че трябва да се вземат радикални мерки срещу корупцията и корумпираните държавни чиновници, магистрати, кметове, за да могат да се спрат „течовете".
По наши изчисления, по наши данни, всяка година от републиканския бюджет от корупция и корупционни практики се губят няколко милиарда лева. Тези пари биха стигнали, за да се решат някои от основните приоритети на РЗС. 

Като например?
Ако тези пари се спестят и не отидат в ръцете на корумпираните политици, биха могли да се използват на първо място за насърчаване на образованата раждаемост.

Казвате по наши данни, наша информация. От къде черпите данните си и как ще опровергаете тези, които твърдят, че сте само пощенска кутия за информация, но реално едва ли разполагате с ресурса, за да решите подобен тип проблеми?
Тези, които се опитват да дават подобен тип квалификации, са хора, пуснати от службите, за да говорят такива небивалици по наш адрес с цел да ни ти дискредитират.
Но ние не се хващаме на подобен тип уловки. В сряда на специална пресконференция ще оповестим екипа си от международни специалисти от Великобритания, Германия, Израел, САЩ.
Нашите политически опоненти много ги е страх от това наше силно международно влияние. Те се опитват да ни слагат етикети, които са единствено и само съпоставими с тях самите.

Не ми отговорихте на въпроса откъде черпите информацията си. Твърдите, че голяма част от нея е от граждани, които сами Ви търсят...
Да, хората ни търсят. Затова постоянно апелирам пред журналистите да идват в централата на РЗС и да видят камарите от сигнали, които получаваме. В тази връзка навсякъде, където ходим по страната, правим приемни срещу корупцията, за да могат гражданите да сигнализират.
От както сме тръгнали за страната, през последните 20-30 дни, сме събрали над 300 сигнала.

Ще разкриете ли някой по-интересен от тях?
Последният е свързан с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тази сграда, която тя откри в Стара Загора (Център за комплексно социално обслужване - бел.ред.) като поделение на нейното министерство, на практика изпълнител е фирма на нейния съпруг.

Тоест, твърдите, че в случая става въпрос за конфликт на интереси?
Да и нещо повече. С парите на министерството Масларова прави кампания на БКП. 

Имате ли друга подготвена информация, която пазите за края на предизборната кампания?
Имаме много информация, свързана с тежки, грандкорупционни схеми в доста министерства - министерство на отбраната, министерство на икономиката.
Днес възнамеряваме на разсекретим договорите, които царското правителство е подписало с ЧЕЗ, Е.ОН и EVN. Това са договори, които тежко ощетяват потребителите, държавата и чрез които тогавашните министри са взели огромни комисионни. 

Как ще отговорите на тези от ляво, които Ви обвиняват, че сте десен? А на тези от дясно, които Ви приписват леви убеждения? Всъщност като каква партия определяте РЗС?
Ред, законност и справедливост е един дългосрочен проект, който не е някакво хрумване на група хора, а е част от идеите на европейската консервативна общност.
Може би е направило впечатление, че в други европейските страни като Полша и Чехия има аналогични проекти, които бяха създадени сред рухването на старите десни партии. 

Като стана дума за пробемите на дясното, някои Ви обвиняват, че сте една от причините за разпада при десните политически формации у нас. Какво ще им отговорите?
Искам още един път да подчертая, че РЗС е партия с много ясно дефинирани принципи и приоритети като автентичен десен проект, носител на консервативните идеи.
Неслучайно за консерваторите редът и законността са по-висша ценност дори от правата и свободите на гражданите.
Тези, които в моментна направиха така наречената синя коалиция, са убийците на синята идея у нас. Повечето от тях дори не са участвали в битката „комунизъм или демокрация".
Когато ние сме били по барикадите и митингите, повечето от днешните представители на тази корабокрушенска коалиция са се занимавали с далавери и с проблеми, които са засягали техните икономически интереси. 

Въпреки тези Ви твърдения синята коалиция има своите избиратели. В този ред на мисли, смятате ли, че е реалистично да се мисли, че и те, и РЗС ще влязат в парламента, като представители на дясното?
Ние им пожелаваме успех. Каквото могат, нека да го покажат. Те не са ни конкуренция. Напротив, ние считаме, че ако влезнат, можем да започнем работа по конкретни разговори.
Въпреки това ние няма да простим на никой, който участва в корупция и корупционните схеми. Всички правителства от 1990 година насам трябва да бъдат ревизирани. 

И все пак утопия ли е истинското обединение в дясно? Вие имате ли амбиция да сте новият такъв обединител?
Ред, законност и справедливост подава ръка на всички честни и почтени седесари, защото те самите могат да се убедят, че изконните ценности, идеи, романтичният порив на зараждането на СДС сега е в Ред, законност и справедливост. За това ние им подаваме ръка са и са добре дошли, но за някакво механично обединение и дума не може да става. 

Как ще коментирате последното проучване на Барометър Инфо, според което РЗС печели в своя подкрепа избиратели на Атака?
Всички ще бъдат изненадани на изборите. Ние не за занимаваме със социолози. Нека им тежи на съвестта, ако се опитват да манипулират обществото. Ние ходим сред обществото, салоните на РЗС са винаги препълнени. Това е нашият заряд.
Това, което се случи по отношение на възникването на Атака беше една от грешките на прехода, но ние сме спокойни, защото в България не може да има такава националистическа партия, каквото имаше във Франция на Льо Пен или в Австрия на Хайдер. Подкрепата, която получи Атака, беше чисто протестен вот срещу статуквото. 

Тогава от какви партии има нужда България?
Хората имат нужда от автентични партии, които имат ясна визия за управлението на държавата, които могат да изведат конкретни стратегически цели и да поемат ангажименти това по какъв начин ще се отрази на българите.
Защото ние, като народ, положихме толкова много усилия, толкова надежди, а никой още не е почувствал членството на България в ЕС.

Какви основни цели си поставяте на първо време, ако влезете във властта?
РЗС си поставя за основна цел и свикването на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, в която да има нормална, безпристрастна, справедлива, а не политическа съдебна система.
Тя ще може и да преструктурира институциите. На България например не й необходим парламент от 240 депутати, а такъв с най-много 100-120. Всяко правителство трябва да полага клетва и за изпълняване на поетите ангажименти и ако те не бъдат изпълнени, то трябва да пада. Най-късно след 2-3 месеца.
Това трябва да е конституционно заложено. Също така смятаме, че е наложително да се намалят агенциите. 

В тази връзка как ще коментирате последните назначения в агенциите?
Тези, които сега назначи БСП, НДСВ и ДПС, са една номенклатура на политически партизани, в които няма никакъв професионализъм и в още в първите седмици на новия мандат, ще ги сменим. 

Поставихте 10 условия на ГЕРБ за влизане в коалиция с тях...
РЗС би участвала коалиция с ГЕРБ и евентуално със синята коалиция, ако успее да влезе в парламента. Но това ще стане при условие, само ако те поемат публичен писмен ангажимент да изпълнят нашите седем условия. 

Тоест, склонни на сте на коалиция със СДС-ДСБ?
Разбира се. На първо място ние слагаме приоритетите на държавата. Пред отвратителните комунисти, които управляват с подменен вот, хората на ГЕРБ и Синята коалиция ми изглеждат като светли образи. 

Смятате ли, че синята коалиция ще успее да влезе в парламента?
По места виждам много слаба подкрепа за т.нар. синя коалиция. Единствено в София, ако господин Костов успее да мобилизира някакъв електорат. 

Очаквахте ли Конституционният съд да премахне осемпроцентовата бариера за коалициите? Вие бяхте яростен защитник на по-високия праг за коалициите...
Конституционният съд изигра за пореден път поръчкова роля. Затова, когато говорим за нова конституция ще искаме нови правила за избор на конституционни съдии. Не може бивши партийни секретари и хора от номенклатурата на БСП, какъвто е случаят с Васил Гоцев, да бъде безпристанен съдия. Това е пълен фарс. 

За кои министерски постове ще претендирате, ако имате силен успех на изборите?
РЗС има потенциал да състави самостоятелно правителство. Тук не става въпрос за постове или да отиваме да бъдем асистенти на някои. Ние имаме програма за управление, и ако останалите, които споменах, са съгласни с тези принципи и условия, тогава ще говорим по-подробно за ресори на изпълнителната власт. 

А ако нямате такъв голям успех. Обмисляли ли сте линия на поведение, ако РЗС остане извънпарламентарна партия?
Ред, законност и справедливост е дългосрочен проект. Ние имаме визия за България, как да я изведем от този 20-годишен колапс, в който мутри, политически мафиоти и ченгета от Държавна сигурност разсипаха живота на толкова много поколения. Не се притесняваме. Изборите за нас ще са тест, но и оценка за нашата работа.