Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори.

Потенциалните политически партньори се събраха за претовори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев.

На срещата е станало ясно, че обединяващото между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в националните протести в страната през лятото и есента.

Участниците в срещата посочиха шест основни теми, около които могат да изградят обща политическа платформа и гражданско обединение.

Манолова и Отровното трио правят блок, а не партия за изборите

Манолова и Отровното трио правят блок, а не партия за изборите

Няма да регистрират партия, дават платформа на гражданите

Сред тях са отхвърлянето на модела на управление, корупционните схеми и практики на ГЕРБ, както и на останалите представители на статуквото; поствяне на интересите на българските граждани и интересите на българската държава са преди всички останали.

На срещта беше откроена и необходимостта от завръщането на ЕС към статута му на обединение на нации, а не превръщането му в съюз на транснационалните корпорации, т.е. Европа на нациите, а не Европа на корпорациите".

Съхраняването на традиционните български ценности и противопоставяне на "джендър" идеологията и "Истанбулската конвенция" е друга от важните теми, както и приемането като основателни на критиките на президента към управленския модел на ГЕРБ и управляващото мнозинство.

Отровното трио и Манолова се договориха да оставят вратата отворена за другари с обща цел

Отровното трио и Манолова се договориха да оставят вратата отворена за другари с обща цел

Продължават разговорите с демократичните сили за общо явяване на изборите

Изтъква се и важността от засилване на гражданския контрол върху съдебната система и върху всички форми на управление, както и въвеждане на законова възможност за отзоваване на служители на изборни длъжности от страна на избирателите.

Интерес за присъединяване към платформата и участие в нейния формат са заявили още редица организации в страната. През следващите седмици предстоят срещи, на които ще бъде изработена основата на бъдещата политическа платформа.

Целта на обединението е да постигне представителство в парламента на гражданите, които също подкрепят "шестте точки".