Централна избирателна комисия (ЦИК) определи месечните възнаграждения на членовете на районните избирателни комисии (РИК), секционните избирателни комисии (СИК) и наетите сътрудници за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, предаде БГНЕС.

2300 лева месечно получават председателите на РИК за подготовка и провеждане на изборите, заместник-председателите и секретарите - по 2100 лева, а членовете на районните комисии - по 1900 лева. еднократно допълнително възнаграждение в размер на 400 лева е определено за членовете на РИК, които ще подготвят изборните материали, ще обучават секционните избирателни комисии, ще им предават книжата и ще приемат протоколите с данните от гласуването. Предвидени са и командировъчни за членовете на районните избирателни комисии, чиито постоянен или настоящ адрес е извън населеното място, където се провеждат заседанията на РИК.

Членовете на районните комисии получават месечно възнаграждение от 7 септември до 14 дни след провеждането на изборите на 27 октомври с данните от гласуването, тоест - до 10 ноември.

Председателите на СИК ще получат еднократно възнаграждение от 275 лева, зам.-председателите и секретарите - по 255 лева, а членовете на секционните комисии - по 234 лева. За всички са предвидени допълнителни суми по 20 лева, ако участват в обучения. Участващите в подготовката на изборните помещения в деня за размисъл ще получат по 15 лева, а предаващите протоколи и други изборни книжа в РИК и общинските администрации ще вземат по още 25 лева.

Месечните възнаграждения за наети от РИК специалисти по 1450 лева за експерт и 1050 лева за технически сътрудник.

Възнагражденията се определят с решение на ЦИК от 29 август, изменено с ново решение от днешното заседание на комисията. С промяната се увеличава от 170 на 250 лева таванът за възнаграждението за сътрудниците, които може да бъдат привлечени към районните комисии за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от РИК на СИК, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в ЦИК.

ЦИК отчете спокойна подготовка за изборите

ЦИК отчете спокойна подготовка за изборите

Комисията не очаква грешки при попълването на протоколите