Столична община разработва нова финансова политика, която да осигурява повече възможности за развитието на проекти в София. Заместник-кметът с ресор "Правен и административен контрол" Никола Лютов ще среди реализацията на инфраструктурните проекти в столицата. Той временно поема и направление "Обществено строителство", съобщиха от общината.

Градоначалникът Васил Терзиев благодари на Лютов и зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев, който също временно отговаряше за строителството след оставката на титулярния заместник-кмет с този ресор Иван Матов, за професионализма и отдадеността , с която изпълняват задълженията си в името на обществение интерес. "И двамата имат моето пълно доверие", изтъква той.

По думите на Терзиев в следващите месеци приоритет в управлението на София ще бъде подготовката на бюджета на Столичната община за 2025 г. Той допълва, че същевременно изграждането на инфраструктурата на общината трябва да продължи се реализира на ниво, като част от реформите, целящи по-добро изпълнение на проектите, минават през правна и административна подготовка. Терзиев обяснява, че промените в отговорностите за секторите в екипа му са направени след прецизен анализ на нуждите от развитие на две от ключовите направления в общината.

София - град на надеждата във визията на Терзиев

София - град на надеждата във визията на Терзиев

На церемонията присъстваха и Румен Радев и Илиана Йотова

"За да ускорим развитието на Столичната община и да реализираме амбициозните цели от управленската си програма, имаме нужда от бюджет, планиран спрямо приоритетите на хората в града и на неговите дългосрочни нужди, включително и стратегия за допълнителни източници на финансиране", заявява Иван Василев. Той отбелязва, че се разработват различни модели за финансиране на инвестициите в по-модерен и удобен градски транспорт, на проекти, които ще направят столичния град по-чист и зелен, както и такива, които ще развият ключовата инфраструктура в града.

Вече е в ход и подготовката на бюджетната рамка за 2025 г. Зам.-кметът е провел срещи с граждани и кметовете на 12 района за идентифициране на значими за тях проекти, които да залегнат в бюджета за следващата година. Посещенията в останалите 12 района на София ще се проведат през ноември.

ПП-ДБ-Спаси София се захваща с трамваите

ПП-ДБ-Спаси София се захваща с трамваите

Приоритет е изграждането на ринговия трамвай по бул. "Тодор Каблешков"

По думите на Никола Лютов направление "Обществено строителство" работят инженери и специалисти с изключителни професионални знания и експертност. Той заявява, че с наближаването на края на строителния сезон е нужен по-сериозен контрол върху изпълнението на договорите в срок, за да бъде гарантирано своевременното приключване на проектите. Лютов е категоричен, че всяко нарушение на договорните клаузи трябва да бъде санкционирано. "В същото време направлението е фокусирано в подготовката и обявяването на нови обществени поръчки, което поражда необходимост от детайлен анализ и промяна на проектите на договори. Целта са да се осуети некачествено изпълнение в бъдеще и защитата на интереса на общината и жителите й, които са наш основен приоритет", обяснява той.

След 8 месеца: Терзиев излезе с устрем с амбициозна програма с 4 приоритета

След 8 месеца: Терзиев излезе с устрем с амбициозна програма с 4 приоритета

Кметът на София се надява опозицията да не му убие устрема и да работят заедно