Изборите в Турция за български парламент преминават спокойно, при много добра организация и активно участие, казва посланикът на България в Анкара Бранимир Младенов, цитиран от БТА.

Координаторът на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу информира, че до момента в Турция са гласували над 55 хиляди души в 123-те секции, открити в 12 града на страната. Само в Истанбул са гласували над 18 хиляди души.

Най-много хора са се натрупаха около обяд и сега продължава масирано гласуване в секциите, съобщиха представители на изселническите организации в Истанбул, Бурса, Чорлу и други.

В истанбулския квартал Авджълар, където има най-голям брой секции- 9, се образуваха опашки от желаещи да гласуват.

В училището, където са открити избирателните секции, пристигна лично кметът на Авджълар Мустафа Деирменджи, чието потекло е от България. В една от секциите в Авджълар гласува генералният консул на България в Истанбул Евгени Генев.

Работим координирано с представителите на българското генерално консулство в Истанбул, казва Хюлия Алтън, председател на секция в Авджълар.

Еврен Хатипоглу каза, че в в комисиите освен ДПС свои представители имат Коалиция за България и НДСВ

Турският телевизионен канал Стар е направил специален репортаж от гласуването в секциите в Авджълар, както и интервюта с гласуващи.