8 партии влизат в парламента според последното проучване на „Барометър инфо".

Първа политическа сила е ГЕРБ с 27,05%, втори са БСП с 19,09 на сто от гласовете, трети ДПС с 12,14%.

Според Николай Николов от агенцията резултатът на ДПС може да бъде и над прогнозирания заради спецификата на електората й и гласовете, които се очаква да получи партията от Турция.

Другите 5 парламентарни сили са Атака - 8,98 процента, Синята коалиция с 8,34 на сто и трите „малки партии" - "Лидер" с 6,83 процента, РЗС - 6.57 на сто и НДСВ - 5.56%.

„Трудно може да се каже че Синята Коалиция ще изпревари Атака", коментира данните Николов.
Според него има 10% колебаещи се симпатизанти на дясноцентристки и десни партии и трудно може да се прогнозира резултата от вота им.

Протестният вот няма да се изразява с негласуване, а напротив - недоволните ще отидат до урните. Протестният вот няма да се насочи към конкретна партия, а ще се разпредели между десните и дясноцентристките формации

Разместване в класацията на политическите формации има сред "Лидер", РЗС и НДСВ, като "Лидер" и РЗС изпреварват НДСВ.

Николов обясни, че "Лидер" и РЗС получават гласове от тези, които смятат да гласуват, но се колебаят коя дясно или дясноцентристка формация да подкрепят.

Ако се съди по изненадващия резултат на НДСВ на евроизборите, може за пореден път тази партия да поднесе изненада, посочи социологът.
Според него явно НДСВ успява да активизира привържениците си едва ли не в самия изборен ден.

Колкото повече наближава денят на изборите, толкова по-голяма е мобилизацията за гласуване, коментира още Николов.

С около 4 процента повече са тези, които със сигурност ще отидат да гласуват, в сравнение с предишното проучване на "Барометър инфо", направено от 19 до 21 юни.

50,08 на сто от анкетираните декларират категорично намерение да гласуват на парламентарния вот в неделя.
9,94 на сто по-скоро ще отидат до урните, докато 11,68 процента по-скоро няма да участват в гласуването. 28,30 процента са сигурни, че няма да дадат вота си в неделя.

Според Николов избирателната активност се очертава да е по-висока, отколкото на предишните избори, когато е била 55%.

От Барометър инфо отбелязват, че протестният вот няма да се изразява с негласуване, а напротив - недоволните ще отидат до урните.
Протестният вот няма да се насочи към конкретна партия, а ще се разпредели между десните и дясноцентристките формации, прогнозира Николов.