Позитивно се развиват нещата както в преговорите между България и САЩ, така и във вътрешен план по отношение на закупуването на F-16. Това заяви пред bTV бившият външен министър Соломон Паси.

По думите му нещата вървят към това да се случат и според него тази стъпка изключително правилна след присъединяването на България към НАТО през 2004 г.

Той поясни, че четири министерства преговарят със САЩ за изстребителите, като Министерството на отбраната е това, което отговаря предимно за техническите параметри.

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

На въпрос защо трябва да платим накуп самолетите, бившият външен министър поясни, че до сега само сме продавали оръжия на американците и тъй като това е първият път, в който ние купуваме от тях, те искат да имат сигурност.

Паси посочи, че за следващите 8 изстребителя вече ще имаме кредитна история и тогава дори може да ни се предложат отстъпки при закупуването им.

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Предвиждат нов държавен дълг за покупка на изтребителите Ф-16

Все още не е уточнена сумата, която ще бъде емитирана, заяви зам.-финансов министър

По отношение на новия американски посланик у нас Херо Мустафа той заяви, че до сега в лицето на Ерик Рубин сме имали изключителен посланик и се надява с новия двиустранните отношения да продължат да се поддържат по същия начин.

"Когато се подбира един посланик се мисли предимно за двустранните отношения, а не за неговия произход", подчерта Паси. 

По повод предложението субсидрането на партиите да стане по американския модел Солом Паси подчерта, че това според него е импулсивна реакция на вътрешния политически живот.

Той е на мнение, че не е редно 30 години партиите да са се финансирали по германския модел и сега изведнъж той да се промени и да започнем да експериментираме с американския, за да видим дали той действа.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

Припомняме, на 16 януари 2019 г. депутатите гласуваха мандат на правителството да преговаря със САЩ за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 г. бе открит завода, където биха били построени военните самолети за България.

След като българска делегация замина за САЩ министър Каракачанов обясни, че България може да каже "не" на сделката. По-късно той заяви, че 1.8 млрд. лв. е само рамката на споразумението.

След това от военното министерство съобщиха, че Американският конгрес е одобрил сделката.

На 17 юни от посолството на САЩ в България съобщиха, че са внесли предложението за осем изтребителя Ф-16 в Министерството на отбраната.

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Възможно е САЩ да ни предложат банков заем за изтребителите Ф-16

Може да има компромиси, най-вече от нас, смята военен пилот от резерва

По-късно президентът Румен Радев поиска правителството да даде гаранции за бойните възможности на офертата за този тип изтребител.

Относно наличните ни щурмови изтребители Су-25 на 27 февруари 2019 г. кабинетът одобри плащане до 82 510 хил. лв. за техния ремонт. Проектът за инвестиционен разход "Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25" е приет с решение на Министерския съвет № 863/2018 г. Плащането трябва да стане за сметка на възстановените през 2019 г. средства по сметка на Министерството на отбраната за изпълнение на проекта.

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Сумата и вноските - подводните камъни в преговорите за изтребители

Министър Каракачанов не се притеснява за сроковете