"ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. Това се случва на фона на влошена електорална ситуация, която е такава заради демографската криза в страната.". Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

По думите му никога ДПС не е успявало да получи повече от 60% от гласовете на българските турци. "И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС", коментира Райчев.

Лозан Панов: ДПС играе с повече от един играч на вота за президент

Лозан Панов: ДПС играе с повече от един играч на вота за президент

Никой не разбра защо Пеевски отиде в ДАНС

Отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена, смята той. Причината е, че "това е нашата донякъде етническа партия - ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало", каза Райчев.

Той допълни, че сега от Движението правят обратната демонстрация. "Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъдат стигматизирани и сатанизирани", препоръча той.

В коментар за предстоящите избори социологът обясни, че към електората на ДПС имаше добавка от хора, които не харесват толкова Слави, но му връчиха мандат, за да свали Бойко Борисов. Оттеглянето е на този допълнителен електорат, който се премества към "Продължаваме промяната".

Делян Пеевски води листите на ДПС във Велико Търново

Делян Пеевски води листите на ДПС във Велико Търново

Дава ясен знак, че се връща в политиката

"Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат, вятърът духа в платната им. ГЕРБ явно не губи. Ситуацията зависи от броя на гласуващите", смята Райчев.

По думите му действащият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев за първи път получава ясни алтернативи.

"Те нямат време да се наложат. ГЕРБ успяха да намерят начин да излязат от изолация. Това ще отвори вратата на десния избирател на втория тур."

Прогнозите на Андрей Райчев са, че до балотаж ще стигнат Румен Радев и Анастас Герджиков.

Културните ни дружества в Турция се политизирали

Културните ни дружества в Турция се политизирали

Партии и изселнически дружества използвали за политически цели травмите на сънародниците ни

Припомняме, на официално посещение в Турция на 7 юни 2021 г. лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред председателя на турския парламент (Великото национално събрание на Турция) Мустафа Шентоп: "Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си.".

Думите му бяха в навечерието на първите предсрочни парламентарни избори за 2021 г.

Първата реакция на президента на България Румен Радев бе призивът да си припомним значението на думата Родина. След това Радев на среща с ДПС запита: "А Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка".

Вчера, 10 октомври 2021 г., от ДПС издигнаха кандидатурата на Карадайъ за президентската надпревара.