ДПС играе с повече от един играч на изборите за президент. Това заяви пред Нова телевизия кандидатът за президент Лозан Панов ден след като от Движението за права и свободи обявиха своята кандидатпрезидентска двойка за участие в изборите на 14 ноември.

Панов заподозря, че настоящият президент и кандидат за втори мандат Румен Радев подпомага ДПС, както и те него. Панов е убеден, че той самият ще участва в балотажа за "Дондуков" 2.

"Смятам, че е напълно възможно ДПС да играе с двама играчи, а защо не и с трима. Ако се върви в тази посока, според мен това не е безобидно", каза Панов.

Той даде пример с разменените реплики за родината, които мобилизират вота и на единия, и на другия.

А коя е вашата Родина, пита Румен Радев лидера на ДПС
Обновена

А коя е вашата Родина, пита Румен Радев лидера на ДПС

Протоколният разговор се нагнети след намек за КСНС и напускането на Карадайъ

Припомняме, на официално посещение в Турция на 7 юни 2021 г. лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви пред председателя на турския парламент (Великото национално събрание на Турция) Мустафа Шентоп: "Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си.".

Думите му бяха в навечерието на първите предсрочни парламентарни избори за 2021 г.

Първата реакция на президента на България Румен Радев бе призивът да си припомним значението на думата Родина. След това Радев на среща с ДПС запита: "А Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка".

Панов даде пример с ДПС и ВМРО, които с размяната на реплики една към друга също активирали собствения си електорат. Той припомни, че на втория тур на президентските избори преди 5 години те са подкрепили Румен Радев. Според него подредбата на обстоятелствата и заиграването на тази тематика сочи, че "сме в разцвета на същото зло, което не е излизало до този момент от политиката", перифразира той думи на бившия премиер Иван Костов.

"Очевидно става дума за нещо различно. Тематиката, свързана с етническия мир, повдигането на този въпрос, за мен звучи достатъчно тревожно в кампанията за президент", каза Панов.

Андрей Райчев: ДПС действа необичайно и се радикализира

Андрей Райчев: ДПС действа необичайно и се радикализира

Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат

По думите му издигането на Карадайъ за кандидат за президент, който е тяснопартийна фигура, е следващата стъпка.

"Спомняте си размяната на реплики в президентството между него и Румен Радев. Към това отново добавям Велико Търново. Имаме не Петър и Асен въстаници, но имаме Асен и Кирил, макар че не става въпрос за византийско робство. Като наредим всички тези обстоятелства, допускам, че би могло политиката да се насочи към етническите проблеми", смята Панов.

По-малко от час прекара Делян Пеевски в ДАНС

По-малко от час прекара Делян Пеевски в ДАНС

Казал съм каквото трябва, беше единственият коментар на бившия депутат

Относно осветляването на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски в "Досиетата Пандора", появяването му в ДАНС, а след това и обявяването му за водач на листата на ДПС във Велико Търново, съдията смята, че това е сценка.

"Мистично се появи г-н Пеевски. Знаете, той беше в ДАНС, там имаше много журналисти, но така и не се разбра защо той беше там. Мисля, че никой не разбра. След това той мистично изчезна и в един момент церемониално отново се появи", каза Панов.

По думите му причините Пеевски да бъде в ДАНС могат да бъдат различни. "Възможно е да е отишъл там, защото един ден той оглавяваше ДАНС, може да си е взел удостоверение", допълни Панов.

КПКОНПИ погва Пеевски заради Pandora Papers

КПКОНПИ погва Пеевски заради Pandora Papers

Възложен е анализ на всички декларации за имущество на бившия депутат

За подозрението, че друг кандидат за битката на "Дондуков" 2 - Анастас Герджиков, също има връзки с ДПС, Панов обясни, че борави само с факти.

"Герджиков не се отрича от своето минало. В това минало имаме "Новото време". Нека да припомня, това е ДПС в НДСВ. Зад репликата ми стои разбиването на НДСВ и ролята на ДПС в този случай. Смята, че хората, които се замислят и имат историческа памет, могат да свържат тези обстоятелства и факти. Опитваме да убедим хората да мислят по по-различен начин и да слушат какво се казва", обясни той.

Относно обвиненията си към Радев, че настоящият президент е фалшив герой, Панов посочи, че причината за думите му е появата на президента на протестите през лятото.

"Мафия, завладяна държава, липса на свобода на медиите, нереална опозиция - това са обстоятелства, които съществуваха преди прокуратурата да влезе в президентството. Когато това се случи, беше след активната позиция на прокуратурата. Преди това имаше други действия - нека да припомня ЦУМ-гейт. Там отново ставаше дума за взаимоотношения между главен прокурор, функционер на политическа партия и човек, който е бизнесмен, но и издател на вестник", каза Панов.

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Президентът да сформира спецкомисия за „Цумгейт”, настоява шефът на ВКС

Това е в правомощията на Румен Радев

Той припомни и скандала с подслушването на магистрати, журналисти, обществени личности, известен под надслова "Червей". "В една такава хипотеза, които е аналогична с подобна случка - записът с двете каки. В този случай бяха моите отношения с Плевнелиев и Радев. Те реагираха по един и същ начин. Те не продължиха нататък В един момент една невидима ръчичка им каза: "Стоп. Нататък не се продължава". Нека хората да си дадат своите обяснения. Реакциите в една и друга ситуация, които имат своите прилики, бяха еднакви и на двамата", обясни думите си председателят на ВКС.

Той подчерта, че съдебната реформа е важна, но за обществото има и по-важни теми, като например цената на тока, както и отношенията с Русия, САЩ и ЕС. Според него проектът за АЕЦ "Белене" не бива да се връща на дневен ред. Той би отворил темата за отварянето на 6 и 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".

За мерките срещу разпространението на COVID-19 Панов смята, че българите имат дефицит на доверие. Той е "за" по-либерални мерки и "против" налагането на локдаун, защото не смята че той би имал ефект.

ИТН ще убеждава БСП за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

ИТН ще убеждава БСП за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Иван Хиновски иска проверка в ТЕЦ "Марица Изток2"

"Смятам, че отиването на ресторант и на всякакво друго мероприятие, трябва да става със сертификат или документ, че е лекуван от COVID, и разбира се тест", каза Панов и допълни, че се е ваксинирал, а за това го е убедила науката.

Кандидатите за "Дондуков" 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Анастас Герджиков и Невяна Митева

Лозан Панов и Мария Касимова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Костадин Костадинов и Елена Гунчева

Милен Михов и Мария Цветкова

Валери Симеонов и Цветан Манчев

Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и Иглена Илиева

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент