Имаме пълно единодушие с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". С БСП имаме различни визии за АЕЦ "Белене", ще ги убедим, че 7 и 8 блок е по-икономичен проект, реализируем, това е основният вододел между нас, но ще намерим решение, аз съм убеден. Това коментира пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и депутат от "Има такъв народ".

Припомняме, че правителството на Бойко Борисов направи изненадващ обрат при третия си мандат "размразявайки" проекта за АЕЦ "Белене", определян като преди като "гьол, в който са потънали милиарди" и дори отмени мораториума върху него. Въпреки работните групи и работата по всички направления не се стигна до конкретен резултат в решението дали страната ни ще продължи изграждането на нова централа - в Белене - или закупените от Русия реактори ще бъдат вложени в строителството на нови реактори към АЕЦ "Козлодуй".

Относно рекордната цена на тока на енергийния пазар, Хиновски обясни, че е необходимо незабавно изслушване на министъра на енергетиката и председателя на борда на БЕХ, което ще бъде поискано още днес.

Според него, основната грешка в управлението на отрасъла е забавеното обединение с Румъния.

Това е една голяма спирачка за свободната търговия със Западна Европа, допълни експертът.

ИТН призова: Пуснете още от блоковете на ТЕЦ "Марица Изток 2"

ИТН призова: Пуснете още от блоковете на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Относно тока за предприятията

Абсурдното е, че това нещо се повтаря от 5-6 години насам и никакви мерки не се взимат. Абсурдът е, че в центъра на проблема е държавната ТЕЦ, това говори за качеството на управление на нашите енергийни дружества, каза още Хиновски.

Очевидно, че има някакви други съображения над енергийните, може би саботират, защото за мен това е вид саботаж, допълни той.

Смятам, че трябва да бъде направена проверка на регулаторния ангажимент на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Тя е нарицателно за лошо държавно управление на енергийно дружество - това всички партии го признават, подчерта енергийният експерт.

От края на юни месец ТЕЦ "Марица изток 2" работи на минимална мощност, след спешна среща при президента Румен Радев и министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ "Марица Изток 2".

Припомняме, в декларация на Асоциацията на организациите на българските работодатели се настоя за бърза и адекватна реакция от страна на Министерски съвет. Работодателите заявиха, че започват изключване на мощности заради изключително високите цени на електроенергията на пазар "ден напред", които са неконкурентоспособни спрямо редица европейски държави.

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

От АОБР настояват ТЕЦ "Марица Изток 2" да увеличи натоварването си

По-късно ТЕЦ "Марица Изток 2" обяви, че е включила третия си блок за свободния пазар, но БЕХ отхвърли всякакви обвинения, с аргументи, че няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.