50 на 50 са възможностите да бъде гласуван кабинета Росен Желязков. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според него е положително, че има диалог между политическите партии. По думите му Бойко Борисов е предприел единственото логично действие. Той е на мнение, че страната не се нуждае от още едни предсрочни избори.

Райчев посочи, че ролята на американското посолство в политическия живот у нас се преувеличава. Нещата не се случват по сценария "досега ние подкрепяхме, сега си викнете хората и им кажете да ни подкрепят", отбеляза той.

Според него в момента ПП-ДБ нямат полезен ход. Социологът изтъкна, че Христо Иванов е бил силна фигура и неговата липса си личи. ПП просто не знаят какво да правят. Тяхното чувство за уникалност - че са призвани да ръководят България, а не да участват в управлението, е проблемът, смята Райчев.

По отношение на ГЕРБ той заяви, че Борисов прави най-силното възможно правителство. Пуснал е най-силните си играчи. Прави го не толкова като послание към България, колкото към своите, пояснява социолога.

По думите му има две хипотези за случващото се в ДПС. Едната е, че има война между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Другата е, че Пеевски и Доган правят реформи. Според него Доган играе ролята на мълчаливото ченге. Райчев не смята, че Пеевски уволнява хора в партията на своя глава.

Според него политическото пространство у нас е осакатено. Причината за това е липсата на силна лява партия. Докато това не стане, политическият ни живот ще бъде ненормален, защото имаме хиперразвит център и две много малки крила, каза още той.

Делян Добрев: Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе

Делян Добрев: Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе

"Може да бъдем избрани с малко мнозинство, без да знаем с колко време разполагаме"