Шенген не ни трябва, но сме принудени да кандидатстваме. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

"На практика Шенген е премахнат. Второто е, че наличието на Шенгенски споразумения там и липсата тук ни пази от имигрантите. От тези имигранти от Ирак, Афганистан, главният проблем - наистина пази, защото той преодолявайки нашите защити, трябва още веднъж да преодолява и техните защити и излишно си усложнява задачата. По тази причина, освен ако Ердоган нарочно не пусне сирийци да тръгнат на север, ние не сме застрашени. Никакъв Шенген не ни трябва. Пък и самият Шенген се смята за "погребан", искат да го преразглеждат", категоричен е Райчев.

Еврокомисар Московиси предупреждава да не бързаме с еврозоната

Еврокомисар Московиси предупреждава да не бързаме с еврозоната

Определи за "фалшива новина" твърдението, че с еврото животът ще поскъпне

Според него, най-голямото очакване било по време на европредседателството ни да получим покана за "чакалнята" на еврозоната.

"Повечето малки държави, които взеха еврото, не съжаляват", мотивира се Райчев.

"Ние минусите от еврото сме си взели, но плюсовете не сме. Може малко да скочат цените, но това е нищо в сравнение с резултата. Плюсът е, че те разглеждат от европейското валутно пространство, ти си истински в Европа. Втори много голям плюс е, че заемите ти ги дават на по-ниски лихви", заяви социологът.

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Готови сме за еврозоната, отчете Борисов пред Домбровскис

Премиерът очаква по-висок икономически растеж и повишаване на доходите на хората в България

Мнението му е, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не трябва да се предприема нищо, но вероятно след това може да се направи един експеримент, като се въведат две валути.

По отношение на вътрешнополитическата обстановка и отношенията управляващи-опозиция социологът смята, че свикнахме на перманентен скандал.

Разликата между ГЕРБ и БСП намалява, заяви Райчев. "И двете партии не се борят за всички места. Ако тяхната разлика е по-малка от малка партия, това значи, че при съюз с някоя малка партия вторият може да победи първия. За ГЕРБ е много важно да води значимо", обясни социологът.

Райчев отбеляза, че към момента не се говори за предсрочни избори. Едната причина е, че икономиката върви добре, а другата - премиерът "връчва малки бонбони на всеки протестиращ", според Райчев.

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Над 74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС

Изследването на "Екзакта" идва дни след това на "Афис"

Той поясни тази метафора с характерната политика, водена от кабинетите "Борисов 1" и "Борисов 2".
"Това е характеристика на управлението, така ще бъде - такъв е човекът, такъв е политикът, такива са съответно неговите избиратели. Това води до не правене на съществени реформи и дава възможност за солидна критика, но тя не е много сериозна в очите на електората", каза Райчев.

Той поясни, че в очите на по-интелигентните хора се вижда ясно, че ако ние продължаваме да плащаме за тези железници например, които продължаваме да не реформираме - 30 млн. на месец, т.е. всички българи събират по 5 лв. и ги дават на железниците на месец за нищо.

Сега същата история наблюдаваме с инвалидите. В България има чудовищно количество инвалиди, фалшиви инвалиди. Ако ние наистина сме такава страна, ние сме за хоспитализиране на нацията, абсурдно, каза социологът.

Според Райчев всичко това дава усещане за застой, а от друга страна - и за спокойствие.