Първанова Финансирането на предизборните кампании за местните избори на областните структури на НДСВ не трябва да бъде обвързано с анонимни дарения и хора със съмнителен бизнес. Това каза заместник-председателят и говорител на предизборния щаб Антония Първанова след семинара в Боровец за подготовката на НДСВ за предстоящите местни избори.

Първанова поясни, че централата на партията е препоръчала на местните структури да не се взимат анонимни дарения и такива, които са свързани с ангажименти на по-следващ етап.

Комисията за финансиране на кампанията, която беше избрана миналата седмица с председател Веселин Близнаков, е изготвила правилник за набиране, контрол и отчет на финансовите средства и ако се окаже, че е допуснато финансиране от лица със съмнителен бизнес, ще се търси политическа отговорност в местните структури, обясни Първанова.

НДСВ ще упражнява контрол и върху поведението на кандидат-кметовете и политическите фигури и ще следи за техните контакти. Това няма да бъде другарски съд или преследване, а мярка за прозрачност и търсене на отговорност, ако има политически последици за партията.

По време на семинара областните координатори са се оплакали, че напоследък зачестяват случаите на политически уволнения, особено в Търговищко, Добричко и Силистра. Кандидат-кметът в Търговище на НДСВ, подкрепен от още 13 десни формации, е бил притискат да си оттегли кандидатурата, съобщи още Първанова.