Партия "Атака" внася в Народното събрание декларация, която да бъде изпратена в Европейския парламент по повод натиска страната ни да приеме Истанбулската конвенция.

"Беше направено всичко възможно конвенцията да бъде приета, Волен Сидеров беше заплашен, че ще бъде отстранен като председател на ПГ на Обединени патриоти, ако продължава с поведението си. Ангел Джамбазки гласувал като евродепутат "въздържал се" в Европарламента, там с такова гласуване твоят глас не се отчита.

Ние от "Атака" казваме, че за Истанбулската конвенция трябва да се получи един път - завинаги ясен отговор, а той е, че има решение на Конституционния съд и европейските институции не могат да влияят", каза депутатът Десислав Чуколов.

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

Приетата от тях незаконодателна резолюция с 500 гласа "за", 91 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се"

Той обясни, че в декларацията на партията му се казва, че България има твърда решимост да продължи борбата срещу насилието над жени, информира се, че има решение на КС и въпросът е приключил.

Довод бил и решението по въпроса на Светия синод на Българската православна църква.

"Атака" призова колегите си депутати от всички групи да подкрепят декларацията.

Чуколов даде пример и с отношението към жените и законите, които имаме чрез неприлични реплики към журналистка от ТВ Алфа от страна на депутата от НФСБ Петър Петров, който я попитал по време на работа с какъв цвят бельо е. Неприличната реплика я имало като доказателство и на запис.

ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

Българите грешно изтълкували понятието "джендър"

Припомняме, след като ратификацията на Истанбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание в началото на 2018 г. се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция успокоило българите

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция успокоило българите

60,2% от участниците в проучването на "Барометър" са оптимистично настроени

На 27 юли десетки хора излязоха на протест в защита на Истанбулската конвенция.

Събитието бе организирано във Фейсбук под надслов "Протест срещу неадекватната политика за Истанбулската конвенция".

От социологическо проучване на "Барометър" през декември миналата година става ясно, че отхвърлянето на конвенцията е успокоило българите. 43,9% дават положителна оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция.