България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна Македония по време на днешното редовно заседание на Съвета "Общи въпроси" (СОВ) в Люксембург, съобщиха от МВнР.

В същото време страната ни е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

България запазва ветото си към РС Македония

България запазва ветото си към РС Македония

РСМ не напредва в изпълнение на договора ни за добросъседство

На заседанието на Съвета "Общи въпроси" България бе представена от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Основната тема в дискусията бе актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС.

Румен Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на парламента от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция на МС от 9 октомври 2019 г. относно европейската перспектива на Република Северна Македония остава валидна.

"България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока", заяви Румен Александров.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Според него това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.

Страната ни продължава двустранния диалог с Република Северна Македония и настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС, допълни зам.-министър Александров.

На заседанието по Общи въпроси за ЕС България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Историческата комисия с РСМ се събира чак през октомври

Историческата комисия с РСМ се събира чак през октомври

Компромиси в науката не само не бива да се правят, а и не бива да се очакват

Европейските министри подготвиха и редовното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г. Очаква се да обсъдят следните теми: COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и външните отношения. Съветът обсъди Комуникацията на Европейската комисия за поуките от санитарната криза и необходимостта от взаимодействие между държавите членки.

България е сред първите държави, въвели дигиталния COVID -19 сертификат, изтъкна заместник-министър Александров в дебата по темата. Според него това ще позволи постепенното връщане към свободното движение в ЕС след 1 юли 2021 г.

Държавите членки приветстваха и навременното влизане в сила на Решението за собствените ресурси като важна стъпка към икономическото възстановяване на Съюза.

На заседанието бе предоставена информация за отношенията на ЕС с Конфедерация Швейцария, както и за актуалното състояние на процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС за върховенството на правото в Полша и Унгария.

След края на заседанието на Съвета "Общи въпроси" българската делегация участва в междуправителствените конференции с Република Сърбия и Република Черна гора.

Проф. Ангел Димитров: Българо-македонската комисия става все по-проблематична

Проф. Ангел Димитров: Българо-македонската комисия става все по-проблематична

Отново не се разбрахме за Гоце Делчев и цар Самуил

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.