Следващата среща на историческата комисия между България и Република Северна Македония ще се проведе чак през октомври месец. Това е по желание на македонската страна, заяви в студиото на БНТ съпредседателят й проф. Ангел Димитров.

Няма напредък, но и няма какво да се промени бързо.

Заев обикалял като цветарка европейските столици, за да създава фронтове срещу България

Заев обикалял като цветарка европейските столици, за да създава фронтове срещу България

Коста Филипов: Македонския премиер се опитал няколко пъти да обиди страната ни

Почти нищо не е изпълнено от Договора за приятелство и сътрудничество, не само в сферата на историята, а в инфраструктура, културни взаимодействия. "Това е главният проблем, а не е работата на историческата комисия", смята Димитров, въпреки че призна че историята най-болезнената точка, която трябва да бъде оздравена.

Необходимият катарзис в историческото мислене не може да се случи без политическа воля за това, а дипломацията е само функция на политиката и не трябва да се поставя акцентът върху нея, подчерта Димитров по повод вчерашното посещение на северномакедонската делегация у нас. На въпрос може ли да се очаква натиск от страна на други държави членки България да промени позицията си, Димитров посочи, че дори и очакването и нагласата за такъв натиск е функция на ниско самочувствие и минимализъм, което страната ни няма основание да проявява.

В тази връзка той подчерта, че компромиси в науката не само не бива да се правят, а и не бива да се очакват, а явно такава е била нагласата на колегите им от Северна Македония. Ние много трудно успяхме да ги убедим, че преговори не водим.

В този връзка професорът посочи, че рязкото втърдяване на позицията на македонските историци е настъпила през пролетта на 2019 г. не само с приеманите на РСМ в НАТО, но и със започнатия разговор за общо честване на Гоце Делчев.

Припомняме, на 17 юни премиерът Зоран Заев и делегация от РС Македония дойде в София. Те разговаряха с лидера на БСП Корнелия Нинова. Служебният премиер Стефан Янев настоя за открит диалог, а президентът Румен Радев обеща 50 000 дози ваксини. Ден преди визитата в българската столица Заев обясни, че по време на визитата си тук няма да бъдат водени разговори за македонския език и идентичност.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.