Оставяме на преценката на г-жа Бокова как да преоцени участието си в това състезание.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов след днешното правителствено заседание, по време на което правителството прие решение за издигането на кандидатурата на еврокомисар Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН.

Министър Митов заяви, че решението идва след дълго време на искрена подкрепа за Ирина Бокова. Митов допълни, че са положени огромни усилия от всички български институции – Външно министерство, премиер, президент. „След проведените гласувания в Съвета за сигурност на ООН за съжаление трябва да констатираме, че кандидатурата на г-жа Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна”, заяви Митов.

Той обясни, че за да бъде избран генерален секретар на ООН са необходими девет гласа в Съвета за сигурност, като пет от тях трябва да бъдат на постоянните страни-членки на Съвета за сигурност. „След проведени консултации българското правителство взе много отговорно и ясно решение, че трябва да дадем шанс на кандидат, който се ползва със сериозно доверие – Кристалина Георгиева, и има шанса да се пребори за поста генерален секретар на ООН”, изтъкна Митов.

По думите му обаче нищо не е гарантирано, състезанието е много сложно и е видно, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите до момента. „Българското правителство трябва да даде шанс на България и на Източноевропейската група да получи следващия генерален секретар на ООН, като ще се опитаме да съберем максимална подкрепа за номинацията на Кристалина Георгиева, подкрепа, която за момента нямаше”, категоричен бе Даниел Митов.

Относно възможността еврокомисар да получи подкрепата на Русия в Съвета за сигурността на ООН, Митов бе категоричен, че не смята за проблем факта, че Кристалина Георгиева е европейски комисар. „Взели сме това решение на базата на факти и анализи”, допълни още той, като изтъкна, че това е било трудно, но много рационално и базирано на реалността решение. Митов каза още, че очаква още много трудна кампания.
Външният ни министър заяви, че номинацията на Кристалина Георгиева е релевантната номинация и посочи, че на последното гласуване са се увеличили отрицателните гласове за Ирина Бокова.

„Българското правителство, външният министър, премиер, президент не сме си позволявали по никакъв начин да се отклоняваме от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента. Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на външни министри на държави членки на Съвета за сигурност, са лъжи. Който твърди такова нещо е лъжец или борави с неточна информация. Никога не съм си позволил такова нещо”, категоричен бе Митов.

„Това трябва да стане много ясно, президентът даде ясна подкрепа в рамките на ООН, направили сме всичко каквото трябва. Сега взимаме отговорно, но необходимо решение, всичко останало са спекулации, желания”, заключи Митов.