Сменят Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като официален кандидат на България за шефа на ООН.

Това стана ясно от изявлението на министър-председателя Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Малко по-късно Министерски съвет прие проект на решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева с мандат от 1 януари 2017 г до 31 декември 2021 г.

Кристалина Георгиева прие официално номинацията на правителството

Кристалина Георгиева прие официално номинацията на правителството

Приемам номинацията с пълното съзнание

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че имайки предвид проведените индикативни гласувания в рамките на ООН, виждаме ясно каква е тенденция и за съжаление досегашната ни номинация върви с негативна тенденция 3-та, 5-та, 6-та.

Бокова не може да бъде сменена, ако не се оттегли сама, обясняват от ООН

Бокова не може да бъде сменена, ако не се оттегли сама, обясняват от ООН

От Секретариата са заявили пред посланика

Българското правителство да подходи отговорно, да даде шанс на кандидат, който по наша оценка след проведени консултации има сериозни шансове да даде повече сила на Източноевропейската група, да имат своя генерален секретар на ООН. Ротационният принцип е изключително важен, ние държим на него. Ще търсим подкрепа от Източноевропейската група”, заяви Митов.

Той посочи, че трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но правителството трябва да подходи отговорно и да вземе решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство за Кристалина Георгиева.

От своя страна премиерът Борисов изтъкна, че са били положени огромни усилия, не само от правителството, но и от президентската институция. „Знаете това е една изключително сложна процедура, действително, повтарям и г-жа Бокова положи много усилия”, заяви Борисов.

анкета

Одобрявате ли смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева?

Да 27.0%

Не 68.8%

Нямам мнение 4.2%

Той отново припомни като аргумент и примера с Румяна Желева, която като външен министър кандидатства за еврокомисар, но още на първото негативно представяне беше оттеглена.

Дадохме още веднъж последен шанс – да видим какви ще са последните резултати от гласуването на 26-ти. Резултатът е с едно място надолу и ни изпреварват вече доста страни, включително и жени”, коментира Борисов.
По думите му има негласни договорки там, че е хубаво да е жена от Източна Европа. 

Бокова не е пешка, която Борисов може да прибере в джоба си, констатира Андрей Райчев

Бокова не е пешка, която Борисов може да прибере в джоба си, констатира Андрей Райчев

Премиерът не можел да я оттегли от битката за шеф ООН

Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Разбира се, пожелавам успех и на г-жа Бокова, и на Кристалина Георгиева. (Припомняме, дадена страна може да смени кандидата си, но не и да оттегли предходния. Това трябва той сам да направи, в противен случай на лице е прецедент с двама души от една националност)
Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас. Ще се тиражират много лъжи, но мисля, че това решение е правилно”, обяви премиерът Борисов.

Припомняме, кандидатът, който България официално подкрепи, настоящия ръководител на ЮНЕСКО, Ирина Бокова остана шеста на поредното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 26 септември.

На първото гласуване Бокова заемаше трето място, на второто гласуване вече беше на пето място, а на третото – трето място. На четвъртото гласуване зае пето място със 7 „окуражителни” гласа.

Преди последното гласуване премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако Бокова не се представи подобаващо на вота – първо или второ място, ще потърси алтернатива на българската кандидатура за шеф на ООН.

Аз трябва да съм новият генерален секретар на ООН, убедена Кристалина Георгиева

Аз трябва да съм новият генерален секретар на ООН, убедена Кристалина Георгиева

Самата Георгиева заяви пред медията

През последните седмици се спекулираше усилено с името на еврокомисаря Кристалина Георгиева, въпреки че още преди българското правителство да подкрепи официално кандидатурата на Ирина Бокова, едно от предположенията за най-вероятна и предпочитана кандидатура падна върху нея.

Евентуалната кандидатура на Кристалина Георгиева бе изкарвана на фокус като алтернативна на Бокова и по време на цялата процедура по изслушване и гласуване в ООН. Не веднъж комитетът, застанал зад кандидатурата на Ирина Бокова, обвиняваше в саботаж. 

Името на Георгиева бе замесено обаче и в компромат в края на август месец, когато от името на служител от нейния офис бяха разпространени опорни точки за очерняне на публичния образ на Ирина Бокова.
Тогава Кристалина Георгиева категорично отрече да има нещо общо с компромата, но и никога не отказа категорично идеята да бъде номинирана като българска кандидатура за шеф на ООН.