Стана ясно, че българският посланик в Ню Йорк е посетил Секретариата на ООН, за да поиска информация относно процедурата за смяна на кандидатурата на Ирина Бокова и е попитал кога може да се проведе изслушването с новия кандидат Кристалина Георгиева, информират източници пред EurActiv.

Припомняме, правителството сне доверието от Бокова и издигна еврокомисаря Георгиева за кандидат за генерален секретар на ООН. 

Борисов смени Бокова с Кристалина Георгиева
Обновена

Борисов смени Бокова с Кристалина Георгиева

Както предупреди преди две седмици и даде срок

От Секретариата са заявили пред посланика, че за да бъде сменена Бокова, тя трябва да внесе писмо, с което да уведоми организацията, че се оттегля. Има малка вероятност Бокова да стори това. Вчера тя каза, че не вижда причина защо трябва да се оттегля от битката, допълва медията.

Принципно нищо не възпрепятства страна да номинира свой кандидат дори и в напреднала фаза за избор на генерален секретар.

Също не е ясно как президентът на Европейската комисия ще процедира със замяната на Георгиева. По-рано говорители на Комисията отхвърлиха спекулации, че Георгиева през цялото време като комисар е водела кампания за поста в ООН.