Формулата е непартийна, но не антипартийна кандидатура за предстоящите президентски избори. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция, на която бе подписано споразумение за съвместни действия между АБВ и Движение „Гергьовден”.

„Наистина видях г-н Борисов много притеснен, да не кажа уплашен. Не е фатално да се загубят едни избори”, заяви Първанов, отчитайки че и той е губил избори.

Според Първанов Бойко Борисов трябва да свиква с тази мисъл. „Ако се вкопчим във властта и държим да останем с всички средства - това никак не е добре”, коментира Първанов.

Борисов е уплашен, страх го е от кандидатури като на ген. Радев, убеден Първанов
Обновена

Борисов е уплашен, страх го е от кандидатури като на ген. Радев, убеден Първанов

Радев бил генерал на духа

На въпрос, свързан с преговорите с левицата и датите за тяхното провеждане, Георги Първанов коментира, че се „чуват” с Корнелия Нинова. „Не искам да превръщаме въпроса с датите в някакъв голям политически проблем. Не е въпросът да се събираме просто така”, коментира Първанов и изтъкна, че е важен резултатът от тези преговори.

Чака ни интересна кампания, уверявам Ви в това, имам нюх по отношение на президентските кампании”, коментира Георги Първанов.

„Не мисля, че трябва на всяка цена да изградим единна коалиция. По-добре да се създаде мрежова подкрепа – въпросът е целите да са подкрепа на една силна кандидат-президентска двойка и силна кампания”, заяви Георги Първанов. Според него кампанията трябва да има единно начало, за да има успех.

АБВ и „Гергьовден" стиснаха ръце за генерална промяна в политическия живот

АБВ и „Гергьовден" стиснаха ръце за генерална промяна в политическия живот

Установили близки и ефективни отношения

На въпрос за подкрепата му към ген. Румен Радев, Първанов заяви, че все още не знае кой е кандидатът на БСП, тъй като по думите му до вчера левицата е имала над 80 кандидатури, а сега са шест.

Георги Първанов заяви, че стремежът е в един активен диалог да търсят не просто най-избираемия кандидат, но и един успешен президент. „Много важно е кандидатът да отговаря на тези две условия. Вече не веднъж коментирах личността на ген. Радев – с респект, защото той наистина е един висок професионалист, защото той е дълбоко морален, почтен, свестен човек, но не искайте от мен да го коментирам в ролята му на кандидат-президент, защото той все още, макар и с подаден рапорт, е в състава на Българската армия. Коректното е тези коментари да се правят тогава, когато той получи разрешение на този въпрос”, каза той.

Относно изказването на министър-председателя Бойко Борисов за това, че партиите се криели зад отделни кандидатури, Георги Първанов заяви: „Партийни кандидатури за президент, включително избрани такива е имало. Има два типа президенти. Единият - президентът Росен Плевнелиев – партийна кандидатура, другият нескромно казано е президентът Георги Първанов също партийна кандидатура”.

Първанов твърди, че е важно президентът да олицетворява единството на нацията. Той бил заявил това далеч преди Борисов и го бил обосновал безброй пъти.

„Колкото по-рано това се случи, дори на етап на самите избори – максимално широка подкрепа до степен на национално единство, толкова по-добре. Затова ние ще търсим такава кандидатура – не партийна за предпочитане, което не означава антипартийна. Защото допускам, че може да се появят и антипартийни и антисистемни кандидатури, аз твърдя, че формулата е непартийна, но не антипартийна кандидатура”, допълни Георги Първанов.