Акцент в началото на националната конференция на ГЕРБ бяха словата на чуждите гости, сред които най-обгрижвани бяха шефът на групата на ЕНП в Европарламента Джоузеф Дол и генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес.

Предлагаме ви ключови извадки от техните речи.

Антонио Лопес:
...Казано по друг начин: това, което ГЕРБ съгради с усилия, с план за бъдещето, с решителност и с търпение, бързо може да бъде сринато от опортюнистични партии, поставящи собствените си амбиции пред приемствеността и доверието на избирателите.

На този етап от политическата ми кариера знам добре разликата между един опортюнистичен политик и един държавник.
И познавам достатъчно добре Бойко Борисов, за да знам, че той е държавник.

Разликата е, че докато опортюнистичният политик мисли изключително и само за следващите избори, държавникът мисли за доброто на идните поколения негови съграждани, мисли за бъдещето.
Точно това направи ГЕРБ в управлението, начело с нашия добър приятел Бойко Борисов.

С политическа воля и държавническо съзнание, основано на политическа мъдрост, правителството на Бойко Борисов превърна България в разумен и предсказуем партньор в Европа.

Джоузеф Дол:
...ние сме на кръстопът в нашата история. Имаме избор между две посоки.
Да продължим ли да градим една по-ефикасна, по отговорна и сигурна Европа?
Или ще поемем по авантюристичния път на свиването в себе си, на демагогията и на популизма?
Този избор ни принадлежи.

Има тенденция да се забравя, но аз ще го напомня. Не беше толкова отдавна това време, но преди 2009-та година, България не вдъхваше доверие, еврофондовете бяха замразени.
Трябваше да се доказва смелост и отговорност, за да се сложи край на онзи порочен кръг.
Това направихте вие, благодарение на ГЕРБ, благодарение на Бойко Борисов, благодарение на Цветан Цветанов.

Между другото, спомням си, че бях изненадан преди две години от една забележка на левицата, която казваше: " Асфалт е добре, но това не се яде".
Колко "здрав смисъл" има тази реплика!
Толкова, че да забрави малко бързо, че асфалтът, също както големите инфраструктурни проекти, които вие започнахте, това дава храна.
Това дава храна на работниците, мобилизирани на строителните обекти. (повече от 5000 работни места).
Това дава храна на хората, които работят във фирмите, които вече са могли да заработят или които ще могат да се създадат благодарение на тези инфраструктурни обекти.
Между впрочем, когато виждам не-славното състояние на някои пътища в страната, които още не са рехабилитирани, се питам дали наистина някои, вместо да действат, не са яли асфалт в продължение на години.