Борисов управлява с комунистически и рекетьорски методи от 80-те и 90-те години. Това обвинение отправи лидерът на ДСБ Радан Кънев в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. Той многократно повтори тезата си, изразявайки явното си недоволство от водената политика от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос дали ще има предсрочни избори, тъмносиният лидер заяви, че това е проблем на Борисов. Казал е, че ако загуби президентските избори, ще има парламентарни, но дали може да му се вярва е друг въпрос, коментира Радан Кънев.

По думите му от една година насам се буксува напразно заради облагите на властта - партийни назначения навсякъде и партиен бизнес.

Радан Кънев подчерта, че най-големият грях на Реформаторския блок, който не можел да бъде изкупен никога, е че още в изборната нощ преди две години, при много силен резултат на блока и много слаб на ГЕРБ, реформаторите са сдали предизборната си програма.

Кънев е категоричен, че от една година насам цялата партия ДСБ няма нищо общо с Борисов и властта, така че не знае какво са се разбрали и не го интересува. Него го интересували има ли в България институции, които искат да движат нещата напред. Всички институции в момента били затънали и единственият шанс оставал в президентската институция.

Според Радан Кънев българите в страната и тези зад граница трябва да се обединят. Единственият национален идеал на България е българите да бъдат прозападно ориентирани и затова хората отивали на запад, а не на изток.

Кънев настоява да се предотврати опасността държава и партии да станат едно, както е било в миналото. Отдавна били призовали колегите си да престанат да се поддават на рекетьорството и да запазят достойнството на избирателите си. По думите му не можело премиерът на една държава да нахлуе с треперещ глас в парламента и да тропа, да се кара на друга партньорска партия.

Социалните мрежи пощуряха след раданкъневото „абе, байхуй“ към Борисов
Обновена

Социалните мрежи пощуряха след раданкъневото „абе, байхуй“ към Борисов

Ценностите били безвъзвратно загубени

Радан Кънев попита Меглена Кунева и Божидар Лукарски ли са виновни на Борисов за забраната за секциите в чужбина. Лидерът на ДСБ твърди, че пет пъти е настоявал да не се ограничават хората да гласуват. Не можело хора, които не знаят един западен език и не могат дори да се оправят на летището, да искат да скъсат връзката с родината на сънародниците ни, които са отишли да работят или учат зад граница. Борисов се бил огънал пред патриотите.

"Депутатите на Борисов си гласуват един месец ваканция - ГЕРБ, патриотите и "Атака" - муцинка - ще си играят заедно на изборите. Провалиха парламента, провалиха гласуването на хората в чужбина", продължава с критиките тъмносиният лидер.

Той обясни, че Реформаторският блок имал шанс да оцелее в две стъпки - със силна мажоритарна кандидатура. Вече имали такава в лицето на Трайчо Трайков. Той нямало да се огъне на мутренския рекет на Борисов, защото можел да казва "Не" на комунистическите похвати. Другата стъпка била консолидиране на блока до единна организация с един лидер. "В момента Борисов ги вика като шеф тези хора и ги мъмри един по един", обясни Кънев. Той допълни, че това нямало да се случва, ако блокът имал лидер, който да каже на Борисов с кого се държи така и "това не ти е махалата, не са 90-те години".

Има шанс за блока през достойнство и консолидация - чрез категорична съпротива на опитите блокът да бъде подчинен на Борисов. Лидерите на отделните партии трябвало да се залепят зад Трайчо Трайков, а не под Борисов. Те разполагали само с часове да го направят, защото в момента имало опит неговата мажоритарна и независима кампания да бъде смачкана.

По думите на Радан Кънев, Борисов е показал политическата си слабост - хем искал цялата власт за себе си, хем не можел да я управлява. Доказал се като слаб лидер на партията и държавата и бил смачкан от линията на Цветан Цветанов. ГЕРБ били извадили най-слабия си кандидат и сега търсели виновници извън себе си. На тези избори въпросът бил кой ще бие Цецка Цачева. Кънев е убеден, че който и да излезе на балотажа срещу Цецка Цачева ще я бие, защото герберите така са си постлали. Дотам се бил докарал Борисов, че ако червените стигнат до балотаж, ще имаме червен президент, ако сините стигнат до балотаж - ще имаме син президент.

Той действал по комунистически модел, който отвращавал хората. Радан Кънев е възмутен как може в средата на кампанията Бойко Борисов да извика опонентите си и да ги заплашва. Като пример той посочи заплаха към Кунева, че щял да спре парите за увеличение на учителските заплати. Такова нещо може да се види само в комунизма, отново подчерта Кънев.

Той прогнозира, че ГЕРБ и БСП можели да се "прегърнат" и изключи себе си от подобна коалиция.