Посещението на папата в България е световно събитие. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV. По негови думи, когато се спомене България, хората винаги първо се сещали за атентата срещу папата.

С тези посещения и на папа Йоан Павел Втори, и на папа Франциск се изчиства негативният образ, който ни бяха създали в миналото, без България да има вина, категоричен бе министър-председателят.

Той отново подчерта, че папата изрично е заръчал да се строят мостове и пътища. Премиерът обаче уточни, че не става въпрос само за магистрали, но и метафорично - да се работи за културната, дигиталната и образователната свързаност.

Борисов отрече между него и духовникът да се е провеждал разговор на четири очи, в който папата да е настоявал България да отвори границите си за бежанците. Да отворим сърцето си, не означава да отворим вратите си, обясни премиерът и изтъкна, че нашата граница е най-добре пазената в ЕС, което е потвърдил и най-големият ни критик - премиерът на Бавария.

Борисов се хвали: Папата каза да строим магистрали

Борисов се хвали: Папата каза да строим магистрали

Посещението на папата е добра реклама за България, убеден е премиерът

Министър-председателят изрази недоволството си от факта, че някои са се опитали да извадят от думите на папа Франциск лошото послание.

Щом и на папата намираме кусур, Господ ако слезе, какво ли ще му измислим, възмути се той.

Относно внесения от БСП сигнал до ЦИК и СЕМ срещу премиера заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване на правилата за предизборна агитация Борисов коментира, че социалистите силно го надценяват, ако смятат посещението на папата за предизборна кампания.

Той бе категоричен, че не вижда никакво основание в тяхното искане да излезе в служебен отпуск до евроизборите и даде пример с президента Румен Радев.

"Когато си изпратиш шефа на пресцентъра за водач на евролистата на БСП, е ясно че имаш политическо отношение. Трябва ли и той да излезе в отпуск?", запита риторично министър-председателят.

По отношение на "Апартамент гейт" и скорошните разкрития, че и земеделският министър Румен Порожанов си е купил евтино жилище Борисов увери, че двамата са разговаряли по въпроса и министърът е изразил готовност да си подаде оставката.

Социалистите искат глоби за Борисов от ЦИК и СЕМ

Социалистите искат глоби за Борисов от ЦИК и СЕМ

Те настояват и премиерът да излезе в служебен отпуск до евроизборите

"Явно Порожанов е на прицел и всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност аз ще го отстраня", заяви той.

Според Борисов програмата за отпускане на европейски средства за строеж на къщи за гости била добра, но "дяволът е в детайлите". Той бе категоричен, че законът е ясен и който го е нарушил ще върне получените пари в троен размер, или имотът му ще бъде конфискуван.

Запитан дали има доверие на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, премиерът посочи, че Антикорупцията е свършила много работа - над 2 млрд. лева са били конфискувани или запорирани по негови думи.

Въпреки че за Георгиев не даде еднозначен отговор, премиерът бе категоричен, че не вярва на председателя на ВКС Лозан Панов. Причината, която посочи, е, че Панов се изявявал като политическа фигура, а не като неутрален съдия.

Министър-председателят изрази убеденост, че в рамките на тази ЕК мониторингът върху България ще отпадне и напомни, че е било прието тримата големи в Темида да могат да се разследват.

Запитан защо са били отпуснати пари за УНСС Борисов обясни, че не е искал сградата да остане недостроена и да се руши, изтъквайки, че световният шампион по недовършено строителство са БСП, а не ГЕРБ.

Относно европейските избори премиерът заяви, че ГЕРБ му твърдо ще остане в Европейската народна партия и дори е една от партиите за пример в ЕНП.

Запитан дали след евроизборите би подал оставка, Борисов бе категоричен, че няма никакво основание за подобна стъпка.

БСП настоява Борисов да излезе в отпуск до евровота

БСП настоява Борисов да излезе в отпуск до евровота

По думите на Георги Свиленски ГЕРБ са получили европейски шамар