Социалистите са внесли жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Те са свързани с публичните изяви на премиера Бойко Борисов, който оглавява Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и партиите, подкрепили евролистата им за участие в предстоящите избори за ЕП.

В жалбата до ЦИК левицата настоява министър-председателят да бъде санкциониран заради нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване на правилата за предизборна агитация.

Посредством своите изказвания той цели да създаде негативно внушение в избирателите и неправилна преценка на обстоятелствата, посочва се в текста.

БСП настоява Борисов да излезе в отпуск до евровота

БСП настоява Борисов да излезе в отпуск до евровота

По думите на Георги Свиленски ГЕРБ са получили европейски шамар

В жалбата си до СЕМ "БСП за България" иска да се сезира ЦИК, за да осъществят правомощията си и да санкционират премиера заради горепосочените причини. Левицата настоява и да се издадат задължителни указания на медиите за спазване на изискванията по Закона за радио и телевизия, тъй като в репортажи с изказвания на Борисов няма изрично указание, че следва платен или безплатен репортаж с агитационно съдържание.

В жалбите си социалистите подчертават, че нарушаването на забраната за използване на публичен административен ресурс - бюджетни средства, автомобили, самолети и други транспортни средства, се предвижда глоба от 3 000 до 15 000 лева за всяко едно от нарушенията. В същия размер е и глобата за нарушаване на забраната за използването на държавен и общински транспорт за предизборна агитация.

В жалбата до ЦИК се настоява Борисов да бъде задължен да излезе в служебен отпуск като премиер по време на предизборната кампания, ако ще бъде председател на Предизборен щаб, или да се оттегли като такъв.

ЦИК и СЕМ зоват за обективно и вярно отразяване на европейските избори

ЦИК и СЕМ зоват за обективно и вярно отразяване на европейските избори

Очакват кампания, съобразена със закона