Трябва да се упражнява контрол върху предизборната кампания, за да може участниците в нея да бъдат поставени в равноправно положение и всичко да се отразява обективно и вярно. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева след подписване на споразумение за специализиран мониторинг.

Тя призова партиите, коалициите и независимите кандидати да водят кампания, съобразена със закона, и допълни, че това е шестото споразумение, което се подписва между двете институции. По думите на Стоева съвместната работа между ЦИК и СЕМ ще бъде продължена и доразвита.

От своя страна председателят на СЕМ София Владимирова посочи, че не гледа като на формален ангажимент спазването на правилата. Тя призова медиите към отговорност, защото с поддържането на професионални стандарти може да се предостави противоотрова срещу дезинформацията и фалшивите новини.

Подадени са три оферти за машини за европейските избори

Подадени са три оферти за машини за европейските избори

Тегленето на жребия за номерата в бюлетината ще бъде извършено на 24 април

От СЕМ вярват и са убедени, че медиите ще спазват най-високи професионални стандарти по време на предизборната европейска кампания, защото от това зависи какъв извод ще направят българските граждани. Владимирова се надява, че медиите ще предпазят студиата си от езика на омразата и дискриминационните прояви.

Владимирова се надява да се отчете една добра кампания, водена с един професионален и цивилизационен тон.