Между първия и втория тур на президентските избори ще се постигне доста голяма коалиция върху алтернативна платформа на управлението на ГЕРБ.

Това е очакването на Александър Томов, лидер на Българска социалдемокрация, който се регистрира в ЦИК като кандидат-президент за предстоящия вот на 6-ти ноември, заедно с Радослав Радославов за вицепрезидент.

Александър Томов заяви, че разбира Борисов и това, че са му нужни нови парламентарни избори, защото той ще губи все повече и повече.

„В политиката има един закон, който искам да бъде чут и от величината и на моя опит казвам това нещо – когато дълго време държиш цялата власт, но народът е притеснен, когато мълчи, но стиска зъби – тогава загубата е много по-голяма и по-тежка”, коментира Томов пред News.bg.

По думите му Борисов е направил умен ход през 2013 г., когато се е дръпнал от властта. Тогава е спечелил от факта, че я е предал на нестабилна коалиция с много вътрешни противоречия.

„Тази линия на поведение не може да доведе до подем на народа, ние ще ставаме все по-застаряваща нация, все по-трудно ще можем да издържаме нашите майки и бащи”, коментира Томов. Той бе категоричен, че Борисов трябва да мисли за меко кацане, а не за сгромолясване.

Александър Томов посочи, че не само той, а и много други партии и политици са заговорили за нови избори догодина.
Според Томов държавата не може да продължи по този начин. „10 години след влизането в ЕС държавата продължава да изостава”, допълни още кандидатът за президент и визира разликата в доходите с европейските държави. По думите му именно това води до масово напускане на млади хора от страната.

„В момента сме не просто в демографска криза. Ние имаме много тежък проблем с кадри, много тежък проблем в образованието. Вече не достигат дори хора да попълнят випуските на университетите”, коментира още той.

Според него кабинетът на ГЕРБ дава прогноза за следващите години без абсолютно никаква промяна.

„Това, което е като политика на ниски доходи, политика на слаба държава – продължава. Ние разполагаме с алтернативна политика. Искаме хората да я чуят. Няма как да се продължи по този начин. Борисов управлява с аморфна коалиция, в която има и националисти, и неясни субекти.

Очевидно една част от Реформаторския блок се отграничава от тази политика. Нуждаем се от нови парламентарни избори и от политика, която е коренно различна това е по-важното. Ние сме в състояние в момента да извадим в детайли тази политика, искаме да бъде чута”, заяви Александър Томов.