Парламентарната група на "БСП за България" днес внесе два проекта за решение на извънредното заседание в НС. Проектите са свързани с помощта на България за Украйна, съобщават от пресцентъра на партията.

Първият от тях гласи, че България няма да изпраща войски в Украйна. Вторият, че България не е съгласна предоставени на Украйна оръжия да бъдат използвани за обстрелване на цели на територията на Русия.

"БСП за България" настоява двете решения да бъдат включени в дневния ред и да бъдат гласувани.

Служебният кабинет бори дезинформацията с прозрачност

Служебният кабинет бори дезинформацията с прозрачност

Никога не е обсъждано изпращане на наши войници в Украйна, увери Главчев

Припомняме, в понеделник по време на среща с швейцарския си колега Виола Амхерд, президентът Румен Радев посочи, че всички държави-членки на НАТО са въвлечени във войната в Украйна, независимо какви решения взема нашето народно събрание. По-рано пък министър-председател Димитър Главчев нарече членството ни в НАТО "гаранция за сигурност".

Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно увери, че изпращането на оръжия от Запада не значи участие в конфликта, опасенията остават. Редица страни, сред които Германия и САЩ, одобриха използването на западни оръжия от Украйна, с цел атаки на руска територия.

Допълнително, изпращането на военни в подкрепа на Киев е често дискутирана тема. На 15 май стана ясно, че Швеция няма намерениe скоро да изпраща войски в Украйна, но би го обмислила, ако държавите-членки на НАТО стигнат до споразумение. Президентът на Франция Еманюел Макрон много пъти вече е засягал темата, но засега няма официално обявено решение за изпращане на военни сили.

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за първата Среща за мир

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за първата Среща за мир

Очаква се форумът да се проведе на 15 и 16 юни в Швейцария